faner kongres

Torsdag den 10. juni bliver HK Stats kongres afviklet digitalt - og ikke med fysisk faneindmarch som i 2016. Arkivfoto: Nils Lund Pedersen.

Når jeg ser et rødt flag smælde på en blank og vårfrisk dag …

Om under 2 døgn vil 241 delegerede og op mod 100 observatører og gæster nynne eller stemme fuldtonet i, når sangerinden Jannie Lærkedahl klokken 9:05 torsdag morgen synger Oskar Hansens appellerende arbejderhymne ved åbningen af HK Stats 9. ordinære kongres.

Sceneriet lyder måske som den stemningsfulde indledning til mangen en kongres i den danske fagbevægelse. Men helt så normalt er det dog ikke, når medlemsdemokratiet i HK-forbundets mindste sektor med 21.000 erhvervsaktive medlemmer folder sig ud på højeste niveau. For kongressen foregår digitalt. For første gang.

Ingen kan høre, hvordan det lyder, hvis og når de delegerede nynner eller skråler med på Oskar Hansens sælsomme fortælling om den koglende kraft og det brusende blod.

Deltagerne hjemme bag skærmene får nemlig kun ordet og bliver synlige for alle de øvrige deltagere, når de har bedt om det og fået adgang til ’talerstolen’. Så gives der adgang til lyd og billeder fra de delegeres computere. Kun forbundssektorbestyrelsen og nogle få andre er fysisk samlet i en slags studie på Hotel Nyborg Strand med adgang til en talerstol. Fra studiet produceres kongressen.

Mødet bliver streamet – og stream er kun tilgængelig for dem, der er tilmeldt kongressen. Hele programmet bliver gennemført på kun en dag mod normalt 2 eller 3.

Men bortset fra den digitale afvikling har kongressen samme formål og indhold som normalt. Så der bliver fart over feltet.

De delegerede, som er valgt ved generalforsamlinger i de lokale HK-afdelinger, skal diskutere fagforeningens arbejde og resultater, vedtage et målprogram, godkende regnskaber, behandle indkomne forslag med mere. Og ikke mindst skal kongressen vælge formand og næstformand. Denne gang for 3-årig periode.

Normalt er kongresperioderne 4-årige, men fordi den aktuelle periode er blevet forlænget med et år på grund af coronaen, bliver næste runde altså kortet af med et år.

På valg er formand Rita Bundgaard. Ingen modkandidater er opstillet. Derimod bliver der kampvalg om posten som næstformand. Så meget ved vi allerede: Hun kommer til at hedde Nina Sundmand Ottesen eller Ulla Moth-Lund Christensen. Med mindre, at yderligere kandidater dukker op frem til deadline. Det er muligt at stille op indtil klokken 13:30 torsdag den 10. juni.

 

 

Følg med i kongressen

HK Statbladets redaktion dækker kongressen på dagen og senere med artikler her på HK.DK og opslag på HK Stats Facebook-side. Her kan du blandt andet følge med i, hvor formand Rita Bundgaard og næstformand Peter Raben lægger trykket, når de holder deres mundtlige beretninger. Beretningerne bliver tilgængelige, når de er afholdt – formentlig ved 11-tiden torsdag.

Når jeg ser et rødt flag smælde på en blank og vårfrisk dag,

kan jeg høre det sælsomt fortælle

om min verden, mit folk og min sag.

Vil du synge hele sangen? Her er teksten