Annette Heick

Vi kvinder fatter ikke vores eget værd, siger Annette Heick. Fotograf: Ditte Capion

Af bitter erfaring har Annette Heick gjort det til en vane at sige, at hun skal have det samme som sin mandlige medvært, når hun forhandler kontrakter.

Det har hun gjort hver gang, efter hun for en del år siden fandt ud af, at hendes mandlige medværter kunne tjene op til det dobbelte af, hvad hun fik.

- Jeg er faktisk gået så vidt som til, at nu hvor jeg så får det, så siger jeg også til dem, at de skal vide, at jeg tjekker op på det, og at jeg spørger mine mandlige medværter, om de får det samme som mig.

Det fortalte tv-vært, journalist og sanger Annette Heick, da hun besøgte det store digitale ligestillingsevent Ta’ lige stilling’, som HK Privat med næstformand Anja C. Jensen i spidsen afholdt 1. juni 2021. Her var mere end 300 med bag skærmene, da der som et af aftenens store temaer blev diskuteret ligeløn, som ikke kun er et problem indenfor underholdningsbranchen, men også fortsat et stort problem på HK Privats område.

Pernille fik mindre i løn - fordi hun var kvinde

Den seneste lønstatistik viser, at i 2020 havde mandlige medlemmer af HK Privat fortsat et indtjeningsmæssigt forspring på 10,4 % i forhold til kvindelige medlemmer. Hvis lønnen fortsat vil stige på samme måde, som den har gjort i 2020 betyder det, at løngabet mellem mænd og kvinder først vil være udlignet i 2053.

- Det siger sig selv, at vi ikke kan vente 30 år, før lønforskellen udligner sig! Det skal vi blive meget bedre til at tale med hinanden om løn, dels skal vi blive bedre til at sige højt, hvad vi er værd, og hvad vi gerne vil have i stedet for at vente på, at andre opdager, hvor seje, arbejdsomme og uundværlige, vi som HK’ere er. For selv om arbejdsgiveren ved det, så er det sjældent, at det ryster en automatisk lønforhøjelse af sig, siger Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat og tilføjer:

- Selvom, der er flere ting, som vi selv kan ændre på, så er løn ikke bare et individuelt ansvar. Vi skal løfte hinanden, men vi skal også kræve, at politikerne hjælper åbenheden om løn og lige løn på vej med fx krav til større gennemsigtighed i virksomhedernes aflønninger.

Kvinde kend dit værd

Til det digitale event fortalte en meget åben Annette Heick videre, at det ikke kun er hendes egen løn, hun stiller krav til, når hun forhandler kontrakter. Men også den løn, de kvinder, hun arbejder sammen med, får.
Noget hun i dag kan tillade sig, fordi hun selv er kravlet op i hierarkiet og gerne vil bruge sin status til at løfte nogle af dem, der lønmæssigt ligger under hende.

- Kvinder må gerne opdage, at de faktisk er mere værd – og det siger jeg, fordi jeg selv opdagede det ved lidt af en misforståelse, lød det fra Annette Heick, der senere forklarede:

- Vi kvinder fatter ikke vores eget værd, fordi vi kommer til at tænke, at ”jeg hører nok til her” – og så taler vi ikke nok om det med hinanden. Det er vi nødt til – og det vil jeg virkelig opfordre jer til, lød det fra Annette Heick.

NY UNDERSØGELSE: MOR VASKER OP OG FAR ORDNER BILEN

Anja C. Jensen ville gerne vide, hvordan Annette Heick lykkedes med at få sine kvindelige kolleger i tale, for det er netop det, vi ved fra vores medlemmer, kan være rigtig svært. Hvis de endelig tør spørge, bliver de nemlig ofte mødt af kolleger, der ikke har lyst til at svare, forklarede næstformanden.

- Det gør jeg ved bare at gøre det. Jeg ved godt, at det ofte står i kontrakter, at man ikke må, men hvordan pokker skal man så vide, hvad man er værd. Jeg har valgt at være meget åben om det, sluttede Annette Heick og fortalte, at hun i dag via sit firma udbetaler 50.000 kroner til sig selv om måneden.

MERE FAKTA OM LIGESTILLING

Du kan læse meget mere om eventet Ta’ lige stilling og ligestilling på HK Privats område på https://www.hk.dk/taligestilling

Har du lyst til at være med i debatten om bl.a. ligeløn, så kan du også melde dig ind i Facebookgruppen ’For os, der vil gøre det ulige mere lige*.