Lizette Risgaard Foto Jesper Ludvigsen

Formanden for FH, Lizette Risgaard, har et stærkt bånd til HK. Arkivfoto: Jesper Ludvigsen

Kongressen for HK Stat i Nyborg er på mange måder, som den plejer at være, og på mange andre måder noget helt for sig selv. Man kan sige, at indholdet i form af valg, beretning, taler og politiske tilkendegivelser er som normalt. Men den virtuelle form lægger en dæmper på debat, fysiske møder og den underlæggende strøm af stemmer og liv.

Men gæstetalerne formåede at trænge igennem fra scenen i Nyborg – om det så var med videohilsener eller direkte fra scenen og hjem til deltagernes skærme. For der var noget at forholde sig til, efter HK Stats medlemmer havde båret en stor del af byrden under de langstrakte coronanedlukninger.

LÆS OGSÅ: Væk med grønthøster og misbrug af vikarer

- Rigtig mange har oplevet et kæmpepres på deres arbejdsliv, mange har skullet arbejde hjemmefra og pludselig skullet løse nye og vigtige opgaver på den halve tid. Og det gælder jo ikke mindst alle jer medlemmer af HK Stat. I er overalt på de statslige arbejdspladser, hvor der er blevet knoklet i døgndrift – og ofte under meget svære vilkår – for at få os bedst muligt gennem coronakrisen, sagde formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, Lizette Risgaard.

Verdensmestre i nye udfordringer

Da vi stadig er i ”coronaens sidste krampetrækninger”, havde Lizette Risgaard valgt at sende en videohilsen til kongressen med håbet om, inden længe ”at se jer rigtigt og at kæmpe side om side med jer for et stærkt offentligt og privat arbejdsmarked”. Og hilsenen var fyldt med roser til HK’ernes indsats under coronakrisen:

- I har været med til at redde rigtig mange private virksomheder og derved også arbejdspladser ved at stå for administration og sagsbehandling af alle de hjælpepakker, som vi jo har været med til at skabe. I har bidraget til smitteopsporing, testudrulning, laboratorieanalyser, vacciner og meget andet. I har fået strandede danskere hjem fra udlandet, da pandemien lagde kloden i et jerngreb. I har også været uundværlige ved at holde hjulene i gang i politiet, i uddannelsessystemet, ved retsvæsenet, og jeg kunne blive ved, sagde Lizette Risgaard.

LÆS OGSÅ: Forudsætningen for sejr var og er solidaritet

Formanden for FH har en fortid som HK’er, inden hun gjorde karriere i LO, hvor hun i 2015 blev valgt til formandsposten. Og fortiden i HK har hun ikke glemt:

- Hvis der er noget, som vi i HK er verdensmestre til, så er det at udvikle os og uddanne os til nye udfordringer. Nogle af jer kan måske som jeg huske de gamle skrivemaskiner – og da pc’erne blev introduceret, og vi skulle vænne os til dem – og internettet og e-mail… I kære venner, har jo fokus skarpt rettet mod at være omstillingsparate og beredte på alle de krav som arbejdsmarkedet og samfundet både nu – men også i fremtiden – stiller. Det er den helt rigtige strategi, sagde Lizette Risgaard.

”Uden en stærk stat var det gået skidt”

Formanden i HK, Kim Simonsen, var fysisk tilstede på kongressen, hvor han åbnede sin tale med en undren over, hvad en virtuel kongres førte med sig af nye populære sætninger.

- Er elektronikken og vores virtuelle møder ved at skabe et ny motto? Det mest stillede spørgsmål i dag har været, ”kan I høre mig?”, mens det mest brugte svar var ”ja, vi kan høre dig?”. Det er da basis for at profilere os som den lyttende fagforening, sagde Kim Simonsen.

Forbundsformanden betonede også netop den virtuelle løsning som et eksempel på, at HK’erne har vist sig ekstremt tilpasningsdygtige og omstillingsparate under coronakrisen, hvor det ikke var en let situation for HK’erne, men opgaverne blev løst.

- Måske var der endda tale om, at flere opgaver blev løst end normalt. For ud over de nye opgaver, så fik HK’erne også i de fleste tilfælde styr på det ’normale’ arbejde. På den måde fik vi også vist, at uden en stærk stat, så var det gået skidt for den private sektor. Hold fast i HK Stat – I gør det fandme' godt!, sagde Kim Simonsen.

”Vi viste, at den danske model virker”

Også skatteminister Morten Bødskov (S) havde sendt en videohilsen frem til kongressen og de delegerede. Han takkede for invitationen til at deltage – og for den indsats, som HK’s medlemmer hver dag yder på de statslige arbejdspladser.

-  Også en stor tak til dig, Rita! For et godt og konstruktivt samarbejde – det gælder både vores arbejde med at genopbygge Skatteforvaltningen og vores samarbejde under OK21. Det er ingen hemmelighed, at OK21 blev udfordret af at blive forhandlet midt under en pandemi. Men nu står vi på den anden side, og vi har leveret et fremsynet og ansvarligt resultat. Vi viste sammen, at den danske model i allerhøjeste grad virker og lever i allerbedste velgående, sagde Morten Bødskov, hvorefter han ønskede alle en god kongres og en dejlig sommer.