Jeg har flere gange fået afslag så hurtigt efter deadline, at jeg ikke er i tvivl om, at de overhovedet ikke har åbnet min ansøgning, siger Jette Kristensen. Foto: Lisbeth Holten.
Det kom som et lyn fra en klar himmel, da dengang 60-årige Jette Kristensen blev hevet ind på sin chefs kontor og fik besked om, at hun var opsagt. Et par år forinden havde hun landet sit hidtil største job i mediebranchen.
Hun var startet i et barselsvikariat og blev efterfølgende fastansat efter ros fra øverste sted i organisationen. Men efter en omstrukturering et års tid efter hendes fastansættelse kom en ny yngre chef til, som ville sætte sit eget hold.
Jette Kristensen blev opsagt på den første arbejdsdag efter juleferien. - Det var virkelig et chok for mig, siger Jette Kristensen, der måneden op til sin fyring - med succes - havde stået for koordineringen af et arrangement med et budget på godt 10 millioner kroner og med over 4.000 deltagere rundt omkring i landet.
HK førte efterfølgende en sag mod virksomheden. Og vandt. Men selv om det gav Jette Kristensen en oprejsning, og hun fik 3 måneders løn, gav det hende ikke jobbet tilbage - og at finde et nyt job har vist sig at være langt vanskeligere, end hun troede.
- Det er vildt frustrerende, at arbejdsgiverne ikke giver mig en chance, bare fordi jeg er fyldt 60 år. I stedet for gang på gang at modtage negative tilbagemeldinger har jeg nu valgt at genopfinde mig selv, siger hun.
Læs også: Nu bliver det forbudt at screene for alder i ansøgninger
Har søgt inden for mange brancher
Jette Kristensen startede sin karriere i charter- og rejsebranchen tilbage i 1978. Siden har hun arbejdet som erhvervsrejsekonsulent for store anerkendte virksomheder. Efter et par årtier med flyvninger og hotelreservationer valgte hun at skifte til konference- og eventbranchen, hvor hun har arbejdet med prominente navne som brødrene Price og flere danske ministerier og ambassader.
Hun har tidligere i sit arbejdsliv haft en ledighedsperiode på halvandet år efter et cancerforløb, som hun heldigvis er kommet godt over. Ellers har det været store budgetter og lange arbejdsdage, der har præget hendes arbejdsliv. Indtil hun altså fyldte 60.
Jette Kristensens fyring som eventkoordinator kom, lige inden coronavirus ramte Danmark og lukkede alle kulturelle arrangementer ned. Hun har derfor også fra start søgt bredt inden for alt, der har haft med administration, koordinering, studieadministration, konferencer og hoteller at gøre - både inden for det offentlige og private og både fuldtids og deltidsstillinger og vikariater.
I alt har hun i skrivende stund sendt 117 ansøgninger afsted. Tre samtaler er det blevet til på halvandet år. - Men at de skulle være de eneste jobs, hvor jeg skulle være kvalificeret til en samtale, vil jeg vove at påstå, ikke er rigtigt, siger hun.
I vinteren 2021 lykkedes det Jette Kristensen at få et vikariat som smitteopsporer i ATP. Noget, hun ser som et bevis for, at der er nogen, der har set, hvad hun kan. Den kontrakt udløb i juni. Selv om hun ikke kan bevise det, er hun ikke i tvivl om, at arbejdsgiverne i mange tilfælde har frasorteret hendes ansøgning på forhånd på grund af hendes alder.
- Jeg har flere gange fået afslag så hurtigt efter deadline, at jeg ikke er i tvivl om, at de overhovedet ikke har åbnet min ansøgning, siger Jette Kristensen. Derfor er hun også meget tilfreds med, at data om alder bliver fjernet i forbindelse med uploadning af ansøgninger.
Tid til at ændre kurs
Siden 2011 har Jette Kristensen i sin fritid drevet en virksomhed, hvor hun tilbyder alternativ behandling. I sommer fandt Jette Kristensen ud af, at hun kun havde 13 uger tilbage med dagpenge, da folk med CVR-nummer kun kan modtage supplerende dagpenge i 30 uger. Herefter ville hun være nødsaget til at lukke sin virksomhed, hvis ikke hun ville ryge ud af dagpengesystemet.
- Hvis man bliver ved med at gøre det samme, så er chancen for, at man ender med samme resultat, stor. Så i stedet for at lade et system, hvor der ikke skete noget, lukke det ned, jeg holder af, besluttede jeg at opgradere min hjemmeside, siger hun.
Og har fra 1. oktober i år kastet sig ud i livet som selvstændig.
For at få det til at løbe rundt økonomisk var Jette Kristensen nødsaget til at sætte alt ind på at finde et eller flere deltidsvikariater. Efter halvanden måneds søgen er det lykkedes hende at få et tre måneders vikariat på 22 ½ time om ugen i en speditionsafdeling. Et vikariat, der dækker de dagpenge, hun ellers ville have fået.
Derudover har hun fået job som tilkaldevikar i en reception, hvor hun kan byde ind på vagter, når det passer ind i hendes sammenstykkede arbejdsliv.
- Det er et bevidst valg, jeg har taget, at springe fra de trygge dagpenge og ”flyve frit”, som jeg vælger at kalde mit valg. Men jeg gør det. Med vikariaterne er jeg garanteret penge, så jeg kan eksistere frem til årsskiftet. Jeg har også taget en del af min kapitalpension ud. Det er ikke noget, jeg er glad for, men det er den buffer, jeg er nødt til at have, hvis der nu sker noget, siger hun.
Læs også: 340 ansøgninger, 3 samtaler og 0 job
Har lært 14 nye systemer
Med tre vikariater over det seneste halve år har Jette Kristensen lært at beherske ikke færre end 14 nye it-systemer. Hun afkræfter dermed fordommen om, at ældre på arbejdsmarkedet ikke magter at sætte sig ind i ny teknologi.
- Der er nødt til at blive gjort op med de forstokkede meninger om, hvad seniorer kan, og hvor lærenemme de er. Hvis de bare gider kigge på en ansøgning i 40 sekunder, kan de se den store forskel, der er på folk. Ja, der er nogen, der ikke kan mere, når de er 62 år. Men der er også mange ligesom mig, der fortsat er nysgerrige og måske nok er 62 år på dåbsattesten, men fysisk og mentalt ikke er mere end 49 år - og som altså går ud og genopfinder sig selv på ny, siger Jette Kristensen og tilføjer:
- De bedste teams består af folk, der er forskellige. Men når virksomhederne er så fordomsfulde, går de glip af så meget guld.