Billedet snyder en smule: Langt det meste af tiden på HK Hovedstadens No Code Hackaton gik med lavpraktisk udvikling af egne projekter.

Mandag aften den 22. november var 51 medlemmer af HK Hovedstaden mødt op til en 4 timer lang workshop hos HK i København. No Code Hackaton hed arrangementet, hvor deltagerne ved hjælp af it-værktøjer, som alle kan bruge (såkaldt no code), kunne give sig i kast med selv at bygge teknologiske løsninger.

Et par dage efter workshoppen ringede vi til to af deltagerne for at høre, hvad de havde fået ud af workshoppen.

NIls Hasfeldt Andersen, speditør, arbejder som operations & Sales manager i Bring Cargos


Hej Nils, hvordan har det været at deltage i HK Hovedstadens No Code Hackaton?

Det var fedt. Et rigtig, rigtig godt arrangement og meget relevant. Jeg mødte op med en ret klar plan for, hvad jeg gerne ville lave, og jeg har deltaget i et no code-kursus før. Så jeg kendte baggrunden for de her værktøjer. Jeg manglede bare indgangsvinklen til, hvor jeg skulle begynde. Og der sagde Jacob, som var en af underviserne, at jeg skulle bruge værktøjet ”Joteform”. Det er meget nemt at gå til og i virkeligheden bare en formular, man sidder og ændrer lidt i. Så det var bare at gå i gang.

Ja, du mødte op med en klar idé om at bygge en app, der kan ensarte din arbejdsplads’ transportbookinger. Hvad var baggrunden for det?

Jeg er meget interesseret i at optimere mine medarbejderes ressourcer og tid. Jeg vil gerne have, de skaber noget værdi, og det gør man i min verden ikke som speditør ved at sidde og lave tastearbejde. Da jeg så kursusopslaget, var det rimelig nemt for mig at drage paralleller mellem det, jeg laver på mit arbejde, og det at bygge apps. Tanken er, at i stedet for at vi skal modtage kundens ordre på mail og taste den ind i vores system, så skal kunden taste oplysningerne ind i en app. Derefter skal en robot overføre disse data til os i et strømlinet format. I en stor virksomhed som vores kan der gå lang tid, før den slags bliver taget i brug. Så er det nogle gange nemmere at være first mover og vise mine kolleger, hvad der fungerer.

Hvordan gik det så?

Det gik rigtig godt. Efter 10 minutter var jeg i gang, og da hele seancen var ovre, var jeg ret tæt på at have første version klar. Men nu skal den så finpudses og implementeres i vores systemer, så på den måde er der stadig langt igen.

Det er gammeldags kun at tænke inden for det, man er uddannet som, vurderer Nils Hasfeldt Andersen.  

Er det at bygge en app en kompetence, du kan bruge i din karriere fremover?

Jeg har altid været ret nysgerrig omkring teknologi og fremtidstendenser. Men der kan være langt fra at gå med en idé i hovedet og til at vide, hvordan man udfører den helt lavpraktisk. Det overraskede mig, at jeg kunne gøre det selv. Så det har været ret nemt for mig – og meget relevant, fordi det er rigtig spændende, at man får dannet nogle kompetencer på tværs af faggrupper. I gamle dage var en speditør og en programmør to selvstændige ting, men det er nok en gammeldags tankegang kun at tænke inden for det, man er uddannet som. For godt nok er jeg uddannet speditør, men nu kan jeg sidde og tænke i nye baner og udvikle helt andre løsninger og idéer.

Hvad betyder det for dig, at din fagforening udbyder den slags arrangementer?

Det betyder rigtig meget. Jeg føler, at jeg er medlem et sted, som tager samfundet og arbejdsmarkedets parter alvorligt. I er med til at anskueliggøre, hvordan verden kommer til at se ud, I rådfører jer med eksperter og oplyser os medlemmer om, hvad der er relevant, og hvad vi skal være opmærksomme på. Hvad enten det er et kursus om, hvordan man agerer som moderne leder, eller det handler om, hvordan teknologien er struktureret. Især under corona har jeg gjort brug af HK’s kurser, og jeg er blevet overrasket over jeres flotte kursusudbud. Det er vigtigt for mig, at I er first movers på jeres kursusportefølje.

 

Camilla Brøns, administrativ, arbejder som kontorassistent i elektrikerfirmaet PH-EL.

Hej Camilla, hvorfor valgte du at deltage i No Code Hackaton?

Jeg er den eneste kontorassistent i det elektrikerfirma, hvor jeg arbejder, så jeg laver alt muligt: HR, it, markedsføring og så videre. Men jeg har også siddet med det samme i mange år og synes, jeg har behov for fortsat at uddanne mig og lære nyt. Man er jo selv ansvarlig for at få ny viden i sit arbejdsliv, og det er noget tid siden, jeg har sidst har taget videreuddannelse. Der sker en masse nye ting, og en af dem er no code, som jeg blev nysgerrig på hvordan virker.

Mødte du op med en plan for, hvad du ville have ud af workshoppen?

Da jeg læste introduktionen til den havde jeg ikke nogen klart idé om, hvad jeg gerne ville med det. Men da jeg havde meldt mig til, fik jeg en mail, hvor der stod, at de anbefalede, man gjorde sig nogle tanker om, hvad man kunne tænke sig at lave. Jeg tænkte over det og talte med nogle kolleger om det og havde derfor et par idéer til apps, da jeg mødte op.

Hvordan gik det?

Der var to undervisere, som gik rundt og hjalp os, og det handlede hurtigt om at bare gå i gang med en af de tjenester, de anbefalede, og prøve sig frem. Så det gjorde jeg. Når der var noget, jeg ikke kunne få til at fungere, spurgte jeg ind til det, men ret hurtigt lykkedes det mig at få lavet et produkt, der faktisk ligner en app, og som man kunne bruge til noget. Jeg brugte værktøjet ”Glide” til at lave appen, og det er skørt at opleve, at man selv kan skabe noget, der kan virke for andre.

Hvad var din idé?

Vi har mange firmabiler, og de er meget ude at køre. Hvis nogen har fået en bule, kan det være svært at få folk til melde det ind, og derfor ser vi nogle gange først skaden, når bilen kommer ind til service. Min idé var at lave en app, der gør det meget nemmere at rapportere en skade. Den er lavet sådan, at man logger ind og vælger sin bil, og så udfylder man en formular: Hvad er det for en skade, har der været en modpart, har man fået vedkommendes oplysninger etc. Når formularen er udfyldt, trykker man send, og så er sagen egentlig ude af medarbejderens hænder. Der bliver automatisk sendt en mail til mig med oplysningerne i formularen, og så har jeg mulighed for at rykke på det og finde ud af, om bilen skal på værksted, og om der skal ske skadesanmeldes til forsikringsselskabet.

Hvad er status her et par dage efter kurset?

Jeg har vist appen til mine chefer og overmontører og spurgt, om ikke de synes, det er en smaddergod idé. Og det synes de selvfølgelig. Jeg tror, de er okay imponerede, for der er ikke nogen af dem, der kan bygge en app. Det er da fedt, og de synes også det er fedt for mig, at jeg har tilegnet mig noget nyt, jeg synes er sjovt. Vi har så talt om, hvad appen skal kunne, for de har også nogle input, og så har jeg arbejdet lidt frem og tilbage med det. Jeg bruger ikke en manual som sådan, det er mere trial and error. Jeg tror, jeg har brugt en time i går og en time i dag på det. Der er godt nok noget, jeg stadig ikke kan få til at virke – jeg skal have den til at sende flere informationer, end den vil. Men kræver måske, at jeg opretter et abonnement.

Er det her med at bygge apps en kompetence, du kan bruge i din karriere fremover?

Ja, 100 pct. Bare det at vide, hvilke muligheder der findes, så man kan arbejde med dem senere hen. Jeg har været på min arbejdsplads i 16 år, og selv om jeg har taget noget efteruddannelse, mangler man jo nogle af de digitale kompetencer. De unge kan bare noget, jeg ikke har lært, og det er mit ansvar at læse op og komme med, så jeg ikke bliver hægtet af. Bare det at have været med på kurset gør, at jeg ser nogle veje, jeg ikke kendte før, fordi jeg ikke var klar over, de fandtes.