Aleksandra

Foto: Lisbeth Holten

Drukfester med dildostafetter, ydmygelser og befamlinger af chefer. I sommer stod en række tidligere elever frem i HK Privatbladet og fortalte om en hensynsløs og stærkt seksualiseret festkultur i webbureauet Danaweb (der efter en fusion i dag er en del af Group Online).

Alligevel fik virksomheden ikke frataget sin ret til at have elever. Men det vil blive en mulig sanktion i fremtiden.

Med en såkaldt ’ungepakke’ i den netop indgåede trepartsaftale om seksuel chikane mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter bliver retssikkerheden for netop elever styrket. Det sker efter, at HK på baggrund af sagen fra Danaweb efterlyste klarere regler og bedre beskyttelse af de unge.

Læs også: ”Det handlede ikke om andet end magt. De ville bare vise, at de kunne styre os – få os til at gøre hvad som helst”

Dagens aftale glæder 30-årige Aleksandra Ekberg, der var en af de unge kvinder, der i sommer stod frem og fortalte om sine ubehagelige oplevelser i HK Privatbladet.

- Jeg er glad for, at virksomheder fremover kan blive stillet til ansvar for deres handlinger. Specielt når det kommer til seksuelle krænkelser, så fremtidige elever ikke skal udsættes for det samme, som vi har været udsat for, siger hun.

Hør podcasten om en syg arbejdskultur med druk og dildofester

Aleksandra Ekberg fortalte dengang om sine oplevelser i Danaweb under dæknavnet Kirstine, men hun har nu valgt at stå frem. Hun oplevede blandt andet selv at blive presset til at hoppe i en iskold pool en mørk novemberaften for en chefs fornøjelses skyld. Resten af aftenen måtte hun gennemføre uden undertøj på. Andre elever har fortalt om chefer, der har befamlet dem på intime steder til fester.

- Man blotter sig virkelig ved at stå frem og fortælle om de her oplevelser offentligt. Nu, hvor der endelig bliver gjort noget, er jeg også klar til at vise mit ansigt, siger Aleksandra Ekberg.

- I løbet af de sidste år har vi herhjemme virkelig set, hvad det betyder, at folk tør stille sig frem og råbe op, siger hun.

Læs også: En elevfabrik fuld af sygdom og svigt

Aleksandra Ekberg var elev i Danaweb i et år fra 2017 til 2018. Dengang gik hun sammen med en lille gruppe af elever i virksomheden flere gange til deres skole for at fortælle om deres oplevelser om en ekstrem seksualiseret kultur og et enormt arbejdspres, men de oplevede ikke at blive taget alvorligt.

- Jeg håber, at det her er med til at ændre måden, skolerne håndterer den her slags sager på, så andre elever fremover kan nøjes med at gå til en lærer, de stoler på. Det er jo for fanden dem, der skal passe på eleverne, når arbejdsgiverne ikke gør det, siger hun.

- Det er jo helt vildt, at du som ung og ny på arbejdsmarkedet skal gå så langt som at fortælle om så personlige og private oplevelser i pressen, før der er nogen, der gør noget.

I 2017 havde Danaweb 48 elever, og i årene frem har de haft næsten lige så mange igennem.

Hør podcasten om Aleksandra (Kirstine) som var grafikerelev, men blev udnyttet som billig arbejdskraft

 

HK-formand: Modigt at stå frem

Aleksandra Ekberg kom efter et år selv ud af sin kontrakt med DanaWeb og fandt en ny elevplads. Og hun er langt fra den eneste, der endte med at afbryde sit elevforløb før tid. Blandt mediegrafiker- og Digital Media-elever er mere end hver tredje uddannelsesaftale blevet ophævet før tid inden for de seneste ti år.

Blandt de kvinder, der stod frem i HK Privatbladet og fortalte om seksuel chikane, havde én indgået forlig med virksomheden, mens en anden aldrig fik færdiggjort sin uddannelse.

- Mit håb er, at den her aftale også sætter nogle tanker i gang hos arbejdsgiverne omkring den kultur, de har, og at de sikrer, at ingen bliver udsat for et arbejdsmiljø, de finder krænkende – det gælder specielt for elever. Og hvis det så alligevel sker, så er det ekstremt vigtigt, at det nu med denne her ændring i det mindste ikke sker igen og igen og igen, siger Aleksandra Ekberg.

- Det er jo et helt arbejdsliv for et ungt menneske, de potentielt kan ødelægge, siger hun.

Forbundsformand i HK Anja C. Jensen er stolt af de tidligere elever, der er stået frem for at fortælle deres historier.

- Sikke et mod. Det er hverken nemt eller gratis at dele sine oplevelser med arbejdspres og seksuel chikane på den måde, som de unge kvinder har gjort i denne sag. Sagen gjorde det desværre helt tydeligt, at den retsstilling, som vi troede, at vi havde, ikke eksisterede de facto. Det har vi nu fået ændret på, siger Anja C. Jensen, der selv har siddet med i forhandlingerne af trepartsaftalen om seksuel chikane.

 

TREPARTSAFTALE OM SEKSUEL CHIKANE ’UNGEPAKKEN’

•   Tydeliggørelse af reglerne for tilbagekaldelse af godkendelse som oplæringsvirksomhed på grund af seksuel chikane
•   Fast track i de faglige udvalg og Tvistighedsnævnet i sager om seksuel chikane
•   Adgang til skoleoplæring, når der er anlagt sag om seksuel chikane
•   Vejledning til skoler om deres pligt til at formidle en anden læreplads, når en elev eller lærling har været udsat for seksuel chikane
•   Tydeliggørelse af adgang til at ophæve en uddannelsesaftale på grund af seksuel chikane samt lempelse af frist-regel

 

Danaweb-sagen

Stribevis af elever har slået sig på webbureaet Danaweb, og hver tredje elev flygter.