Det siges, at lediggang er roden til alt ondt, men for Per Gregersen blev lediggangen i stedet begyndelsen på noget virkelig godt.

FOTO: CARSTEN SNEJBJERG

Der dufter af lune croissanter, og espressomaskinen brummer derudad, da Per Gregersen byder indenfor i sin lejlighed på Frederiksberg. Det er en isnende kold, men solrig formiddag i marts, og Per er i højt humør. Han har glædet sig til at få besøg, bedyrer han med en naturlig begejstring, man kun kan tro på.

Da vi nogle minutter senere har sat os i sofaen, fortæller han, at han i høj grad også glæder sig til den førstkommende mandag, for her skal han begynde i sit nye job som lysdesigner.

En profession han aldrig har beskæftiget sig med før. 

Og som han nok heller ikke var kommet til at beskæftige sig med, hvis ikke han sidste år havde mistet sit mangeårige job som visual merchandiser hos Georg Jensen.

- Jeg blev opsagt i januar sidste år, bekræfter han og tilføjer med et bredt smil: 

- Jeg gik ud ad døren, tog mine solbriller på og cyklede hjem i strålende humør!

Rutine i joggingtøj

De sidste af den halve snes år, Per arbejdede hos Georg Jensen, havde været præget af hyppige udskiftninger i ledelsen, hvilket sjældent gør noget godt for arbejdsmiljøet. Derfor var han hverken overrasket eller særlig trist, da hans stilling blev nedlagt, og han blev fritstillet med seks måneders løn.

I stedet gik han forventningsfuld ind i ledigheden – spændt på, hvor han nu skulle arbejde. 

- Jeg indrettede et hjemmekontor i min karnap og forsatte med at stå op kl. halv syv hver morgen, ligesom jeg plejede. Så satte jeg mig ind for at arbejde med at tjekke mails, gå ind på HK, LinkedIn, Jobindex, Ofir og forskellige sider, jeg følger i mit newsfeed. Den eneste forskel var, at jeg bare tog joggingtøj på, forklarer han.

At han også fremover skulle arbejde som visual merchandiser, var den dekoratøruddannede mand umiddelbart ikke i tvivl om. Det var jo det, han havde beskæftiget sig med hele livet.

Per Gregersen i hjemmet på Frederiksberg, hvor indretningen bærer tydeligt præg af hans tidligere ansættelser hos Georg Jensen og Royal Copenhagen. 

Drømmekurset

Et møde i HK skulle imidlertid vende op og ned på noget grundlæggende i Pers liv. Her insisterede en faglig medarbejder i HK it, medie & industri Hovedstaden nemlig på, at det ville være det helt rigtige for Per at tage et kursus i coaching og konflikthåndtering hos Sofia Manning. 

Det var ikke noget, Per selv havde overvejet, men han gik med på den. Og når han i dag fortæller om udbyttet, er det med en begejstring, som det er vanskeligt ikke at lade sig smitte af. 

- Du får en selvindsigt, der blæser dig fuldstændig bagover. Og jeg lærte meget om mig selv og min situation som ledig, indleder han.

- Der sidder et skilt i deres port, hvor der står ”Skab det liv, du drømmer om”, og for mig var det inspirerende på den måde. Man får værktøjerne til at tro på sig selv og skrue på noget inden i sig selv.

Det har virkelig været fedt og pillet ved noget i min hjerne. Det sted, hvor jeg stod i livet, blev sat i et andet lys. Jeg fik blandt andet selvindsigten til at se mig selv i flere forskellige jobs og forstå, hvornår jeg er gladest. Det var simpelthen mindblowing.

Held i uheld

En aften sad Per og skruede på sin LinkedIn-profil. Gennem et outplacementforløb havde han fået nye tips til, hvordan han kunne gøre sig mere synlig som jobsøgende, og det ville han prøve af.

Næste morgen opdagede han til sin gru, at LinkedIn havde rundsendt en autogeneret besked til alle i hans netværk om, at han var ledig og på udkig efter arbejde og i øvrigt ønskede beskeden delt med flere. Det virkede totalt desperat, syntes han. Og det var bestemt ikke sådan, han havde lyst til at fremstå.

Det var ikke meningen, at Per Gregersen ville blæse sin lediggang ud på LinkedIn, men det viste sig at være heldigt, at det skete.

Men beskeden blev læst. Blandt andet af lysdesigner Anders Nørrestrand, som Per havde arbejdet sammen med flere gange i sit tidligere job. Nørrestrand tog snart kontakt til Per, og den kontakt mundede ud i tilbuddet om et job som lysdesigner.

- Derfor er jeg nu så privilegeret at kunne skifte retning, samtidig med at jeg bibeholder den kreative side fra mit arbejde som visual merchandiser, siger Per. 

- Jeg har jo opbygget en masse knowhow gennem mit arbejdsliv. Men havde HK ikke sendt mig på kursus hos Sofia Manning, hvor jeg lærte at se mere åbent på alle mine muligheder for at bruge den knowhow, så var jeg nok ikke endt med at få et job som lysdesigner.  

Trygt med lønforsikring

Timingen er noget nær perfekt. Per har været ledig i lidt over et år, og økonomisk er det først nu begyndt at stramme en smule. De første seks måneder fik han fuld løn fra Georg Jensen. De følgende seks måneder har han fået 80 pct. af sin løn takket være den lønforsikring, alle HK Privat-medlemmer automatisk er omfattet af og indbetaler 98 kr. om måneden til.

- Dem jeg har fortalt om prisen på lønforsikringen siger, at det kan da ikke passe, smiler Per.

- Jeg har været utrolig glad for den. Den har betydet, at jeg har kunnet sænke skuldrene og ikke har lidt afsavn. Jeg har ikke været ødsel, men jeg har heller ikke lavet om på min livsstil. Og så har det været ekstra rart med trygheden i en tid, hvor coronaen også har betydet, at mange har holdt lidt igen med at ansætte.

Der er kun fem dage til, at Per skal begynde i sit nye job som lysdesigner. Hvordan føles det at kaste sig ud i noget helt nyt, når man er midt i halvtredserne? Svaret falder uden betænkningstid.

- Jeg er fuldstændig oppe at køre over, at jeg får lejlighed til at prøve noget nyt og dygtiggøre mig, siger Per.

- Jeg har lavet det samme i mange år, og nu skal jeg lave noget helt nyt. Hvor mange får mulighed for det som 55-årig?

 

26,5 MIO. KR.

– så meget har IMI's medlemmer modtaget, siden indførelsen af lønforsikringen i 2019.

Læs mere om lønforsikringen