Jobsamtale

Du er fuldstændig oppe at køre. De har lige ringet; du er indkaldt til jobsamtale i overmorgen! Da du endelig falder ned igen, begynder tvivlen at melde sig. For hvordan forbereder du dig egentlig bedst til de forskellige samtaler? Det har vi spurgt lederen af HK’s Karrieretelefon om:

68 % af virksomhederne holder flere samtalerunder
Kilde: Konsulenthuset Ballisagers rekrutteringsanalyse 2021. 1.055 danske virksomheder har besvaret undersøgelsen.

- I første samtalerunde skal du - gennem dialog - byde dig til og tale dig selv ind i stillingen ved at give eksempler på, hvordan du konkret vil løse deres opgaver. Du skal trække på din erfaring ved at oversætte dine kompetencer til den ny stilling, siger Louise Theil og understreger:

- Virksomheden har allerede vurderet dig egnet til stillingen, da de inviterede dig til jobsamtale, så du skal ikke overbevise dem om noget eller oversælge dig selv. De skal blot føle sig trygge ved, at du kan det, de har brug for, i tilstrækkelig grad. Og så skal de mærke, at du er motiveret for jobbet.


Få Louise Theils 6 gode råd til samtale 1

Der er ingen facitliste - vær autentisk

Ringer de til dig igen for at invitere dig til en samtale mere, er du med i opløbet. Det er her, du for alvor skal vise, hvem du er. Ved anden samtale går ansættelsesudvalget tættere på din personlighed, dine styrker og svagheder.

- I udgangspunktet handler anden samtale om at vurdere, om du er en kandidat, de vil arbejde sammen med - også når der er travlt. Det er nu, de skal finde ud af, hvordan du er, når der fx er travlt, eller der skal håndteres en lidt presset situation, siger Louise Theil.

Hun forklarer, at der ikke er noget facit eller noget, der er rigtigt eller forkert at sige. Det vigtige er, at du er autentisk.

Læs Louise Theils 5 gode råd til samtale 2

FOKUS FOR DE TO SAMTALER 

Det er vigtigst ved første jobsamtale

  1. Faglige kompetencer
  2. Motivation for jobbet
  3. Sociale kompetencer
  4. Personlige kompetencer
  5. Værdier

Det er vigtigst ved anden jobsamtale

  1. Personlige kompetencer
  2. Sociale kompetencer
  3. Motivation for jobbet
  4. Faglige kompetencer
  5. Værdier
Vis mere
 

får du et afslag, så ønsk dem tillykke

Skulle du ende med at blive sorteret fra, så mist ikke modet. Louise Theil og medarbejderne i HK’s Karrieretelefon oplever ofte, at rigtig mange har svært ved at håndtere og se mulighederne i et afslag, men det er vigtigt at undgå at stille spørgsmålstegn ved deres beslutning eller bære nag:

- Får du et afslag - telefonisk eller på mail - så ønsk dem først og fremmest tillykke med, at de har fundet den rigtige kandidat. Og se så afslaget som en mulighed for at få uvurderlig feedback, du kan bruge i forhold til kommende jobsamtaler.

- Selv om du måske har lyst til at fokusere på det negative, så spørg nysgerrigt ind til: Hvad gjorde jeg, som var særlig godt? Hvad er dit allerbedste råd til, hvad jeg kan gøre bedre? Det er nemlig det, du skal bygge videre på, næste gang du bliver inviteret til jobinterview, siger Louise Theil.

 

spar med HK's karrierevejledere

Du kan få god hjælp af HK’s karrierevejledere til jobsamtalerne. Fx om, hvordan du sætter ord på dine kompetencer, får formuleret, hvorfor du har huller i cv’et eller får sagt, hvordan du er, når du er værst. Ring på 3330 4460 alle hverdage fra kl. 13-16.