Jette

63-årige Jette Kristensen er et af de mange HK Privat-medlemmer, som i løbet af det seneste år er kommet i job efter lang tid uden for arbejdsmarkedet. Læs hendes historie længere nede. Foto: Lisbeth Holten.

Langtidsledigheden blandt HK Privats medlemmer er styrtdykket over det seneste år. Fra 1.953 personer i april 2021 til kun 936 i april i år; altså mere end en halvering.

For at blive kategoriseret som langtidsledig skal man have været ledig i mindst 80 procent af tiden inden for de seneste 12 måneder.

LINK: 63-årige Jette søgte i næsten to år - nu er hun ansat på stort projekt

Alle aldersgrupper har oplevet et fald i langtidsledigheden - men der er ret store forskelle. Mens de fleste aldersgrupper ligger på omkring en halvering, så stikker medlemmer mellem 50-59 år ud med et fald på hele 62 %.

Sværere er det for de medlemmer, som har rundet de 60 år. Gruppen med de ældste medlemmer er i forvejen dem, hvor andelen af langtidsledige er størst i forhold til generel ledighed. Og antallet af langtidsledige blandt netop denne gruppe er blot faldet med 36 % inden for det seneste år.

LINK: 62-årige Lene søgte 22 måneder - så hjalp LinkedIn hende til en fast stilling

- Først og fremmest er det glædeligt, at vi ser så markante fald for alle aldersgrupper. Det er jo udtryk for, at det går rigtig godt, siger Simon Tøgern, der er formand for HK Privat.

- Men tallene afslører også, at gruppen på 60+ år til stadighed har det sværere på arbejdsmarkedet, og at det ikke kommer af sig selv trods de gode tider. Så der er behov for at fastholde fokus på den gruppe - ikke mindst i forhold til at se, om de har behov for efteruddannelse.

Samlet set er langtidsledigheden i Danmark faldet fra 42.000 til 18.000 på et år - det laveste antal i 13 år. Det er nogle helt vilde tal, lyder det fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Det er glædeligt for den enkelte langtidsledige - men også afgørende for dansk økonomi.

- Når den generelle ledighed er så lav, som den er, så begynder temperaturen i økonomien at blive ret varm. Og så er det afgørende, at der stadig bliver fundet match mellem virksomhederne, og dem som har været længst tid væk fra arbejdsmarkedet. Det er med til at tage det pres, som vi også ser med markante meldinger om mangel på arbejdskraft, siger Jeppe Juul Borre.

- Vi kan også se af målinger, at arbejdsgivere i løbet af det seneste år i højere grad ansætter folk, som ikke nødvendigvis lever op til alle kvalifikationer. Det giver også mulighed for efteruddannelse og opkvalificering.
Så er det store spørgsmål; hvor længe kan det blive ved med at falde?

Formentlig lidt endnu i hvert fald. Men i betydeligt mindre ryk, end dem vi har set det seneste år. Cheføkonomen har netop set statistik for antal jobopslag i maj - og det ligger fortsat på et meget højt niveau.

- Så til trods for en stigende usikkerhed om økonomien og inflation, så er der stadig enormt stor efterspørgsel på arbejdskraft. Men når vi ser lidt længere ind i året, så er det min klare fornemmelse, at økonomien vil komme til at bremse op - dog uden at vi nødvendigvis kommer til at se en stigning i ledigheden, men blot et stop for de her voldsomme dyk.

Så meget er langtidsledigheden faldet det seneste år for HK Privats medlemmer

Under 30 år: Fra 557 til 261 personer: 53 %
30-39 år: Fra 420 til 198 personer: 54 %
40-49 år: Fra 300 til 147 personer: 51 %
50-59 år: Fra 390 til 148 personer: 62 %
60+ år: Fra 286 til 182 personer: 36 %

 

Ledighedsprocent fordelt på alder for HK Privats medlemmer, april 2022

20-24 år: 4,6 %
25-29 år: 6,9 %
30-34 år: 5,2 %
35-39 år: 4,0 %
40-44 år: 2,7 %
45-49 år: 2,2 %
50-54 år: 1,9 %
55-59 år: 2,7 %
60-64 år: 4,7 %
65+ år: 3,8 %