Olesen og Moth - foto Tom Gotfred

HK Stat afviklede en debat på Folkemødet på Bornholm om at gå på job med en diagnose. Her ses formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen (tv) og næstformand i HK Stat Ulla Moth-Lund Christensen. Foto: Tom Gotfred

Skatteminister Jeppe Bruus (S) lagde ud med at glæde sig over, at han udover at være skatteminister også er minister for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og dermed er hele statens medarbejderminister.

- Jeg synes jo det er et privilegium, men med det følger også et ansvar for at udvikle rummelige arbejdspladser, sagde Jeppe Bruus, da HK Stat afviklede en debat på årets Folkemøde om at gå på job med diagnose.

- Jeg har taget min blok med, og jeg har behov for at lytte og samle gode ideer. Vi har meget lovgivning og gode rammer, men alligevel har vi et problem. Vi er vi ikke gode nok til at åbne op og skabe mangfoldige arbejdspladser, så vi er inde i noget, der handler om kultur og rekruttering, sagde Jeppe Bruus.

Mennesker med ressourcer

- Jeg er enig i, at man kan godt anskue det her som en vigtig opgave fordi vi mangler arbejdskraft - men for mig er det vigtigste, at alle mennesker har lige mulighed for at deltage på arbejdsmarkedet, også selv om man ikke har lige forudsætninger. Mennesker har brug for at være en del af et fællesskab, og vores arbejdsmarked er en vigtig del af det, understregede medarbejderministeren.

- Og vi har selvfølgelig et ansvar i staten for at gå forrest, slog han fast.

LÆS OGSÅ: HK Stat på folkemøde: Skab plads til flere

Med i debatten var også Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer. 


Skatteminister Jeppe Bruus (S) sagde på Folkemødet, at staten kan give bedre til at skabe rummelige arbejdspladser. Foto: Tom Gotfred

- Vi skal se på mennesker med handicap som en ressource på linje med alle andre. Det vi har brug for er en kulturændring og en ændring i mindsettet.

- Arbejdsfællesskabet er enormt vigtigt også for mennesker med et handicap. Men vi kan se på tallene, at vi har et problem. Problemet er måske lidt reglerne, men rigtig meget den holdning der er ude på arbejdspladserne og den rekruttering, der foregår, lød det fra handicapformanden.

"Rigtig mange kan komme ind"

Moderator Anja Bo citerede reformkommissionens formand Nina Smith for at tale om at 200.000 voksne danskere står på kanten af arbejdsmarkedet, men har ressourcer, som vi ikke kan undvære. Men hvor mange af de mennesker, som står uden for arbejdsmarkedet, og som har et handicap, vil du vurdere kan komme ind på arbejdsmarkedet? lød spørgsmålet.

- Jeg tror på, at rigtig mange kan komme ind. Dels i ordinær beskæftigelse. Og dels ved hjælp af de støtteordninger, der er. Jeg tænker jo, at det er en win win for staten og for os. Staten betaler jo alligevel overførselsindkomster og så kan de jo lige så godt få noget arbejdskraft ud af det, lød den humoristiske udlægning fra Thorkild Olesen.

Med i debatten var også Daniel Kuburovic, studiesekretær i VUC & HF Klar Ringsted og Slagelse. Daniel fortalte om, hvad det betyder at passe et arbejde med diagnosen ADD og tanker, der til tider myldrer rundt.

LÆS OGSÅ: TEMA: På job med diagnose

- Jeg kan ikke lade være med at lytte til, hvad der foregår omkring mig. Nogle gange fungerer det fint, men andre gang har jeg brug for at gå for mig selv og arbejde for lukkede døre, forklarede han.

Fokus på en vigtig dagsorden

Ulla Moth-Lund Christensen, næstformand i HK Stat og deltager i debatten, var glad for både debatten og det foreløbige udbytte af den:


Studiesekretær i VUC & HF Klar Ringsted og Slagelse, Daniel Kuburovic (th) fortalte om, hvordan det er at arbejde med diagnosen ADD. Til venstre ses Hanne Normann Michelsen, som er rektor på arbejdspladsen. Foto: Tom Gotfred 

- Ministeren lagde ud med at sige, at han var her for at tage noter, for han han synes, det er en vigtig dagsorden. HK Stat har endnu en gang sat fokus på en vigtig dagsorden, som vi kan bidrage til og som vi har nogle gode erfaringer med, siger næstformanden.

- Debatten sluttede af med, at vi aftalte med ministeren at mødes for at se hinanden i øjnene og afklare, hvilken handlingsplan, der skal til. En aftale med Danske Handicaporganisationer om et møde om, hvordan de kan bidrage til at berede vejen for vores kolleger tog vi også med hjem, fortæller Ulla Moth-Lund Christensen.

Kolleger skal involveres

Og der er brug for omtanke, når danske arbejdspladser skal blive bedre til at give plads til mennesker med udfordringer, andre ikke nødvendig lige kender til, understreger hun:

- Man må ikke bare ansætte mennesker med usynlige handicap og så tro, at alt er fryd og gammen. Der skal mere til. 

For eksempel skal man tage emnet op i SU. Der skal være en ledelsesaccept, og kollegerne skal også involveres, mener Ulla Moth-Lund Christensen.