Din chef SKAL som minimum sørge for disse tre ting for at overhold arbejdsmiljøloven. Arkivfoto: Colourbox

Nye tal viser, at butiksansatte alt for ofte bliver udsat for trusler om vold og det, der er værre. I HK Handel forsøger vi med vores kampagner at ændre kundernes adfærd og råbe politikerne op. Men din arbejdsgiver har også et stort ansvar i forhold til at vende den triste tendens.

Faktisk er det en del af arbejdsmiljølovgivningen, at din arbejdsgiver både skal forebygge de ubehagelige episoder og tage hånd om dem når de sker. Læs her, hvad din arbejdsgiver ifølge loven SKAL sørge for.

Klare procedurer

Din arbejdsgiver skal sikre, at du og dine kolleger har et sikkert og sundt arbejdsmiljø – også når det kommer til vold og trusler i arbejdet. Det kan ske ved fx at sørge for, at der er en helt klar procedure for, hvad I gør, hvis I bliver udsat for vold eller trusler.

Dels i selve situationen – fx ved at du er ordentligt klædt på til at takle situationen og har redskaber som en overfaldsalarm, en særlig kode eller andet til at få hjælp fra kollegaer.

Og dels efter en ubehagelig oplevelse – du skal vide, hvem du skal gå til, og hvor du kan få hjælp.

Det skal politianmeldes

Det er enormt vigtigt, at vold og trusler bliver politianmeldt. Det er den bedste måde at stoppe den enkelte voldsmand og samtidigt et signal til andre om, at den type forbrydelser har konsekvenser.

Din arbejdsgiver skal sørge for, at det bliver politianmeldt, når forbrydelsen er sket på din arbejdsplads. Og det er vigtigt, at du insisterer på, at det bliver gjort.

Det skal forebygges

Det er godt at have klare procedurer for, hvad der skal ske, når ulykken er ude. Men det er selvfølgelig endnu bedre, at det slet ikke sker. Din arbejdsgiver skal derfor ifølge loven, sørge for at forebygge vold og trusler.

Det kan arbejdsgiver gøre fx gennem indretningen af butikken, ved at tilbyde uddannelse i konflikthåndtering, ved altid at have nok medarbejdere på arbejde osv.

Kilde: Henriette Bjerg Mahrt, arbejdsmiljøkonsulent i HK Handel