Marie Bardino er i stigende grad blevet grøn derhjemme – blandt andet med ugentlige kødfrie dage og langt mere konsekvent affaldssortering. Foto: Mark Knudsen.

Rundt om på kontorgangene hos Krüger i Søborg står sort/hvide affaldssorterings-øer og gaber mod loftet med deres runde og trekantede munde. Runde indkasthuller til henholdsvis metal og plastik, trekantede til glas og til pant.

Andre steder kan man sortere sit papir, og efter frokosten gør medarbejderne en dyd ud af omhyggeligt at skrabe deres madrester i skraldespanden til organisk affald. Indholdet hjemtages rutinemæssigt af et par kolleger, som holder høns.

- Vi er meget grønne herinde, fastslår indkøber og HK-tillidsrepræsentant Marie Bardino, mens hun viser rundt.

Bortset fra den bredspektrede affaldssortering er det dog umiddelbart svært at se med det blotte øje, at vi er på en af landets mest bæredygtige virksomheder. Men vandrensningsspecialisten Krüger er en af ganske få herhjemme, der kan prale af at være certificeret i forhold til FN’s 17 verdensmål, og kradser man i overfladen, åbenbarer de grønne tiltag sig hurtigt.

- Vi har fået installeret bevægelsessensorer til lyset og strømbesparende lyskilder, fået sat timer på vores varme og etableret varmegenvinding, vi har udvidet vores affaldssortering, vi kører med ”tøm buffeten” for at stoppe madspild, og vores direktører og montører kører i elbil, remser Marie op.

Fisk i ørkenen

Den sjældne verdensmålcertificering går dog på virksomhedens produkter og arbejdsmetoder. Krüger arbejder bredt inden for levering af bæredygtige løsninger til at rense og genanvende vand og har tænkt FN’s verdensmål ind i alle sine arbejdsområder med særlig vægt på enkelte udvalgte mål.

At det ene er ”Drikkevand og sanitet” ligger lige til højrebenet, som Marie siger, da hun har serveret kaffe for os i kopper prydet med FN’s officielle verdensmålgrafikker.

- At ”Sult” er et af de andre kan være lidt mere overraskende, fortsætter hun.

- Men faktisk producerer vi landbaserede fiskefarme, som jo afhjælper sult. De arabiske lande er meget interesserede i dem, fordi vandet i farmene kan genanvendes, så der stort set ikke er noget vandtab ved dem. I princippet kan du placere en fiskefarm midt ude i ørkenen.

Det er sådan et projekt, der gør Marie stolt over at være på en arbejdsplads med bæredygtighed i højsædet. Et andet er de relativt kompakte vandbehandlingsanlæg, Krüger har leveret til en række grønlandske bygder.

- På den måde får de rent drikkevand. Det synes jeg giver enormt meget mening, siger hun.

Klipklappere fremmer affaldssortering

Inspireret af sin arbejdsplads har Marie taget HK’s ”Grøn Forandringsagent”-uddannelse for at blive klogere på, hvordan hun selv kan være med til at drive den grønne omstilling. I virkeligheden havde hun håbet på at vende tilbage med gode idéer til, hvordan Krüger kan bliver endnu grønnere, men virksomheden er allerede så langt, at der ikke var meget tilbage at finde på.

- Men jeg har da foreslået en kødfri dag i kantinen, siger Marie.

I stedet har Grøn Forandringsagent-uddannelsen haft størst effekt på hendes private adfærd.

- Førhen sorterede jeg plastik, fordi det var noget, kommunen dikterede. Af og til fik jeg nok ikke lige sorteret tingene ordentligt. Men dét gør jeg nu, hvor jeg er blevet bevidst om, hvor slemt det kan gå, hvis vi ikke alle gør en indsats. Jeg har faktisk købt et par klipklappere for at gøre det nemmere lige at smutte ud at sortere affaldet.

At der så også indgår plast i de klipklappere, griner vi lidt ad. Det er på mange måder en balancegang at være klimabevidst. Men Marie fortsætter:

- Jeg har også indført to kødfrie dage derhjemme. Min mand er ikke helt med på den, så det kommer ikke altid til at holde, men nu prøver vi. Jeg kan godt lide tøj, men har jo fundet ud af, at tøjproduktionen er noget værre svineri. Så nu går jeg efter bedre kvalitet og efter genbrugstøj, hvilket jeg ikke har gjort før. Jeg har for eksempel lige købt en brugt læderjakke og er blevet overrasket over, hvor meget genbrugstøj der faktisk er rimelig fedt.

Chef lagde sig fladt ned

Maries måske mest vidtrækkende beslutning er kun at købe varer fra Europa.

- Det er også ud fra det princip om, at det er fuldstændig åndssvagt at transportere varer til Danmark fra den anden ende af verden, siger hun.

På den konto er hendes amerikanske yndlingsmascara gennem 20 år blevet udskiftet med en, der produceres i Nordsjælland.

- Så jeg går meget aktivt efter det, fastslår hun og fortæller, at hun også har taget princippet med sig ind i sit job som indkøber.

- I dag kunne jeg aldrig finde på at indkøbe en ståltank i Kina, selv om det er et lavprisområde, fordi det miljømæssigt er fuldstændig uansvarligt. Min overordnede, som sidder i vores franske hovedkvarter i Paris, spurgte på et tidspunkt, hvorfor jeg havde købt ståltanke til et spildevandsprojekt i Polen hos en producent i Portugal og ikke i Kina. Så skrev jeg tilbage, at det var på grund af transporten, og hvis vi som virksomhed bryster os af at være grønne, så skal jeg ikke købe tingene i Kina. Og så svarede han: Du har fuldstændig ret, jeg lægger mig fladt ned.

 

Sådan bliver du grøn forandringsagent

Viden om bæredygtighed er en vigtig kompetence i fremtiden. HK har allerede uddannet mere end 500 grønne forandringsagenter med stor succes. Og vi fortsætter i 2023.

Som noget nyt er det også blevet muligt at tage en overbygning til det grundlæggende kursus.

For flere detaljer og tilmelding: https://www.hk.dk/Groen_forandringsagent