Overenskomsten fra 2020 falder på plads

Fhv. formand for HK Handel uddelte bolsjer, da den 6. ferieuge i år 2000 blev skrevet ind i overenskomsten. Foto fra HK Handels medlemsblad.

Hvis du er på en af HK Handels overenskomster, så kan du glæde dig over, at der i starten af september tikker en uges ekstra ferie ind. Sådan har det dog ikke altid været. Det har været en lang kamp, som vi kan takke vores forfædre for at have kæmpet. Her kan du læse om, hvordan HK Handel har kæmpet for mere fritid i over 100 år.

Fra en arbejdsdag på 17 timer

Da det, der i dag hedder HK Handel, blev stiftet i 1897, var det normalt, at handelsansatte arbejdede op til 17 timer om dagen. Der var heller ingen weekend for de handelsansatte.

I 1904 lykkedes det HK Handel at få indført en helligdagslov i Danmark. Den betød, at danske handelsansatte som nogle af de første i verden ved lov kunne holde fri om søndagen og på helligdage.

Og i 1919 lykkes det for fagbevægelsen – inklusive HK – at få indført en 8 timers arbejdsdag i overenskomsterne.

Ferie ved lov

Udover kortere arbejdsdage og ugentlige fridage, så har HK Handel sammen med resten af fagbevægelsen også kæmpet for at få indført lov om ret til ferie. Den første lov kom i 1938 og gav ret til 2 ugers ferie.

Loven om ret til 5 ugers ferie, som vi stadig har i dag, kom i 1979.

Den 6. ferieuge

De fem ugers ferie er lovbestemt, men den 6. ferieuge er kun en rettighed for dem, der er på overenskomst. HK Handels medlemmer fik den 6. ferieuge med overenskomsten i år 2000 oven på storkonflikten i 1998.

Feriefridagene blev indfaset gradvist i årene efter overenskomsten blev vedtaget.

Du kan læse mere om HK Handels historie her.