Hjernepause

Du vil have gavn af en hjernepause i løbet af en arbejdsdag. Det siger Pia Hauge, der er ledelsesrådgiver -  og det gælder alle typer jobs, siger hun.

Hvad er en hjernepause?

En hjernepause er et afbræk fra den aktivitet, man er i gang med, som er afslappende og energigivende.
Kilde: Pia Hauge, ledelsesrådgiver  


- Ved at tage en pause, sænker du dit stress-niveau med det samme. Det kræver, at du går ud af den arbejdssituation, du er i. Eksempelvis den opgave, du er ved at løse foran computeren, siger Pia Hauge.

Derudover bliver du også bedre til at træffe beslutninger.

- Pauserne er med til at genoplade din kognitive kapacitet, og når du vender tilbage til arbejdet, er du mere årvågen og kan træffe bedre beslutninger. Det kan være, hvis du arbejder i lufthavnen i tjek-in. Med pausen er du også bedre rustet til at håndtere en frustreret rejsende.

Du har dine egne pausebehov

I gamle dage brugte vi primært vores kroppe, når vi arbejdede. Derfor måtte vi hvile kroppen. I dag arbejder mange med deres hoved. Hovedet har også brug for at hvile.

Tager vi ikke vores pauser, risikerer vi at miste overblikket over vores arbejdsopgaver og blive ineffektive, forklarer Pia Hauge.

En vigtig nuance er, at vi alle har forskellige pausebehov. Arbejder du alene ved en computer, vil du måske gerne snakke med nogle andre kollegaer i pausen. Og hvis du derimod har siddet i møder hele dagen, vil du måske helst være alene.

Læs mere: Din favoritmusik hjælper dig gennem arbejdet

Sådan holder du gode hjernepauser

Her kommer Pia med ideer til tre hjernepauser, du kan holde i løbet af en arbejdsdag:

  1. Gå en tur i løbet af formiddagen. Så sætter du kryds i alle bokse for gode ting. Du får dagslys, tankerne væk fra arbejdet, væk fra skærm og tilmed lidt motion.

  2. Hvis du arbejder hjemme, kan det fx være godt at lægge tøj sammen eller hakke grøntsager til aftensmaden. På den måde tvinger du tankerne væk fra arbejdet, mens hænderne arbejder. Opgaven kræver lidt opmærksomhed, men ikke så meget, at det bliver belastende for dig.

  3. Den bedste pause er den, du faktisk får holdt. Især når du føler dig travl og tidspresset, så har du tendens til at springe pausen over, selvom det er det tidspunkt, både du selv og din opgave har mest glæde af det. Giv hjernen en pause.

Hold pause med stolthed

Måske er det svært at argumenterer over for din chef, at du af og til skal lægge tøj sammen i arbejdstiden eller forberede aftensmaden, men det kommer både dig og din chef til gode, ifølge Pia Hauge.

- Sig til din chef, at man bliver mindre stresset og laver bedre arbejde og færre fejl, hvis man tager en god pause, inden man igen koncentrerer sig om arbejdet. Hjernepause og koncentration går hånd i hånd.

Pia Hauge synes, at skal turde sige højt, at nu tager jeg en pause med stolthed i stemmen, da pausen er forudsætning for at lave noget godt arbejde.

Læs mere: Sådan slår du overspringshandlingerne ihjel - og får en bedre arbejdsdag

Gør dig umage med dine pauser

Pia Hauge er tilhænger af, at man gør sig umage. Både med sit arbejde og sine pauser. Man skal være opmærksom på at tilføre kvalitet til sine pauser, så de netop bliver restituerende og energigivende.

- Man skal derfor være opmærksom på at kunne fordybe sig i arbejdsopgaverne uden for mange private beskeder på mobilen eller online-gøremål på internettet, siger Pia Hauge og fortsætter:

- Online-pauser vil opleves ikke som restitution eller egentlig pause, men snarere opleves som forstyrrelser, der står i vejen for at komme til bunds med opgaver.

Se også Fordybelsespyramiden

 

Simon SchmidtArtiklen er skrevet af Simon Schmidt, som er journalist i HK Privat. 
Har du kommentarer til artiklen, er du velkommen til at sende en mail til mig på simon.schmidt@hk.dk