statens facilitymanagement overblik

Et udsnit af de berørte medarbejdere af bølge 1 har flere gange bedømt ISS’ kvalitet på en skala fra 1-5. I 2020 med bedømmelsen 3,63 og 3,68 året efter. Et tilfredshedsniveau, som flere HK’ere havde svært ved at genkende. Illustration: Bygningsstyrelsen.

Planen var at spare millioner ved at udlicitere og effektivisere. Men HK Statbladet og Fagbladet 3F kunne i 2020 i en række artikler kaste lys over den beskidte bagside bag den skinnende overflade af løfter og superlativer om fordelene ved at udlicitere statens facility service-opgaver til ISS.

LÆS OGSÅ: Manglende kaffe, dyre juletræer og voldsomme ekstraregninger

Den mad, rengøring og service, som ISS leverede, fik en sønderlemmende kritik af medarbejderne i blandt andet forsvaret, Vejdirektoratet og Skat. I løbet af kort tid meldte mere end 6.000 sig ind i Facebookgruppen Til kamp mod ISS. Her delte de berørte statsansatte billeder af dårlig mad og uhumske forhold og tegnede et billede af et serviceniveau, der havde slået hul i bunden.

ISS blev sat fra bestillingen i forsvaret kun 3 år inde i den rekordstore udliciteringsaftale, der ellers løb i 6 år og stod til at koste forsvaret 3 milliarder kroner.

Erfaringerne har dog langtfra afskrækket staten fra igen at overlade moppe og spand, kantinedrift og andre interne serviceopgaver til den verdensomspændende servicegigant. Bygningsstyrelsen har netop peget på ISS som vinder af den tredje bølge i udlicitering af statens facility service. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Aftalen koster staten 2 milliarder kroner og sættes i drift i 60 statslige institutioner per 1. maj næste år.

Pris og kvalitet hænger sammen

Det er opgaver som kantinedrift, rengøring, indvendig og udendørs vedligehold, vagt- og sikkerhedsopgaver samt affaldshåndtering, som ISS overtager. Bølge 3 er den tredje og sidste bølge i udlicitering af statens facility service. Den tredje bølge er med sit dækningsområde på 60 statslige institutioner den største af de 3 privatiseringsbølger, der er skyllet ind over de statslige arbejdspladser.

LÆS OGSÅ: Staten privatiserer for milliarder 

Blandt de statslige arbejdspladser rundt om i hele landet, der fra 1. maj 2024 betror deres serviceopgaver til ISS, finder man blandt andet 17 byretter, Landbrugsstyrelsen, Erhvervsstyrelsen, Statens Serum Institut samt en lang række institutioner indenfor yderligere 9 ministerområder.

På trods af ISS’ blakkede fortid i forsvaret er der tilfredshed at spore hos Bygningsstyrelsen, der siden 2019 har haft ansvaret for udbuddet og administrationen af statens udlicitering af facility service-opgaverne:

- ISS er en stærk og meget erfaren spiller på markedet, som vi i dag har et godt samarbejde med på Bølge 1 af statens facility management. ISS vinder, fordi pris og kvalitet igennem hele deres tilbud går hånd i hånd. Samtidig ser vi en række ambitiøse og realistiske mål inden for den grønne omstilling, lyder det fra vicedirektør i Bygningsstyrelsen Mette Balling Lisby i pressemeddelelsen.

Navnlig direktørens opfattelse af, at ISS’ løsning hænger sammen med pris og kvalitet, er værd at hæfte sig ved. Det var ét af de væsentligste kritikpunkter af forsvarets skrottede aftale med ISS.

- De burde fra starten have set, at det var for billigt til, at det kunne hænge sammen. Det har været dyrt købte lærepenge, og jeg tror ikke, at forsvaret vil lade sig lokke af sådan et quickfix igen, fortalte formand for HK Forsvarets Landsklub Tina Tingberg, umiddelbart efter at forsvaret havde smidt ISS på porten i 2021.

Privatiseringsbølgen er skyllet indover statens bredder

Selv erkendte ISS også, at de havde undervurderet kompleksiteten i opgaven. Som konsekvens betalte ISS et lavere millionbeløb i kompensation for den misligholdte aftale. Forsvaret hjemtog serviceopgaverne, men andre steder i staten er bølgen af udliciteringer fortsat ufortrødent.

På trods af kritikken af ISS’ indsats i forsvaret var det alligevel ISS, der løb med udbuddet af bølge 1 til en pris på 2 milliarder kroner med start 1. oktober 2019. Herefter bølge 2 blev sat i drift 1. maj 2022 med den nordiske koncern Coor Service Management i spidsen.

Allerede længe før 2019 var flere statslige arbejdspladser begyndt at udlicitere serviceopgaver til private aktører. I 2012 udliciterede politiet serviceopgaver til Coor, og i 2017 indgik forsvaret den omtalte og skandaleombruste aftale med ISS.

LÆS OGSÅ: Tilfredshed med ISS i staten: - Det kan simpelthen ikke passe

Foruden politiet, Den Centrale Anklagemyndighed og kriminalforsorgen, der har deres egne løsninger, er der med udrulningen af bølge 3 mere end 150 statslige institutioner, der får udført facility service af private aktører.

Se mere om de 3 privatiseringsbølger i statens facility service management