MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Så skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Der er kun én, der har interesse i, at du arbejder gratis: Det er den virksomhed, der ikke behøver at betale dig løn for din tid.
Der findes ikke interessetimer i HK Handels overenskomster. Til gengæld findes der overarbejdsbetaling.
Har din chef inviteret til møde eller forventes det, at I bruger fritid på at lukke butikken, gøre kasse op, optælle lager eller lignende? Så bliver det måske kaldt for ”interessetimer”, men det begreb bør slet ikke eksistere på en arbejdsplads med overenskomst.
De såkaldte ”interessetimer” er nemlig kun i virksomhedens interesse. De slipper for at betale dig løn, ferietillæg, pension og andre ydelser, når du arbejder gratis for dem.
Selvom en arbejdsopgave måske kun tager 10 minutter ekstra, så kan det samlet set i løbet af et år koster dig meget i løn, pension og tillæg, hvis det ikke tæller med i din arbejdstid.
Arbejder du mere end din almindelige arbejdstid, skal du have overtidsbetaling. I din overenskomst kan du se, hvor meget du skal have for at arbejde ud over de 37 timer, du som fuldtidsmedarbejder er ansat til. Log på MitHK, eller tjek oversigten her: Overarbejde og overtidsbetaling.
Det er arbejdspladsens ansvar at lave retningslinjer for, hvad I skal gøre, hvis en opgave trækker ud. Hvis din chef ikke har sagt, du skal blive, kan du spørge, hvad han forventer, du skal gøre. Har chefen sagt, at du først kan gå, når du er færdig, skal du have løn, selvom det går ud over din almindelige arbejdstid.
Får du besked på at blive på arbejdet ud over din almindelige arbejdstid, kaldes det beordret overarbejde, og det skal man have løn for. Hvis du får en opgave med en konkret deadline, som din chef er eller bør være klar over ikke kan nås indenfor normal arbejdstid, er det også beordret overarbejde, selvom det ikke er sagt direkte. Men det er altid en god idé at spørge, så der ikke er nogen tvivl.
Eksempel: I en tidligere sag bad en leder en medarbejder blive til ”bakken er tom”. Selvom det ikke var en direkte ordre (”Du skal arbejde over i dag”), anså arbejdsretten det for at være et pålæg om overarbejde. Medarbejderen fik derfor medhold i, at det var overarbejde, der skulle udløse overarbejdsbetaling.
Arbejdstid ud over 37 timer skal være kompenseret i din løn. Det betyder, at din løn skal afspejle alle ulemper, der er forbundet med jobbet – herunder fx overarbejde eller arbejde på ubekvemme tidspunkter. Du kan se her, hvordan du tjekker, om du får det rigtige i løn.
Din løn skal afspejle de ulemper, der er i dit job. Det kan f.eks. være overtid eller arbejde på ubekvemme tidspunkter.
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID