Bare ordene efteruddannelse og kompetenceudvikling er nok til, at mange af os stejler. Det er så let at gå videre af den sti, man har trådt mange gange før. Det er så svært at bryde rammerne. Sådan føles det, mens man er i den daglige trummerum, men jeg ved af egen erfaring, at det er lettere at gøre noget, end man tror.

I 2016 var jeg til et foredrag, som HK inviterede til, om motivationsfaktorer: Hvad er det, vi skal huske på for at motivere os selv, og hvad skal vi bare ikke gøre. Det var en brat opvågnen. Jeg så på mig selv og fandt ud af, at jeg havde rigtig mange undskyldninger for ikke at tage en uddannelse, men de holdt ikke til en nærmere undersøgelse.

Demotiverende

Jeg syntes dengang, at mine fem børn gjorde det svært for mig at finde tiden til uddannelse. Spekulerede meget over, om jeg kunne klare at sidde på skolebænken igen. Frygtede, at jeg var for gammel til at lære nye tricks. Og så videre og så videre. Men i virkeligheden brugte jeg argumenterne som et skjold – som de-motivationsfaktorer – og da den sandhed gik op for mig, meldte jeg mig på første modul i akademiuddannelsen i ledelse.

Nu er jeg færdig med min nye uddannelse, og det var udfordrende på den gode måde. Jeg fik opgaver og fandt ud af, at jeg kunne løse dem, og fik hjælp til det, hvis det var nødvendigt. Jeg voksede med opgaven og fandt ud af, at selv om jeg naturligvis har begrænsninger, så er de slet ikke så snævre, som jeg havde forestillet mig. Men det så jeg ikke selv, før den professionelle coach trak sløret fra mine øjne til foredraget.

Forandringens vinde blæser kraftigt på det statslige arbejdsmarked, digitaliseringen vinder frem, og skal man arbejde med eller imod forandringerne? Den indre begrænsning vil arbejde imod, men det bliver vi ikke stærkere af i længden. Jeg synes, vi skal droppe begrænsningen og tænke fremad.

Frihed begynder i hovedet


Din efter- og videreuddannelse er det, som skal gøre dig uundværlig på arbejdsmarkedet. Nogle gange handler det om at tage det første skridt, også selv om man føler, at man mister fodfæstet en kort overgang.

Der er ingen økonomiske grunde til at lade være. I forbindelse med OK18 blev der etableret en ny kompetencefond, hvor HK Stat har fået deres eget kar, med 19,3 mio. kr. i overenskomstperioden.

Som udgangspunkt kan du søge op til 25.000 kr. pr kalenderår.

Frihed er mange ting, og jeg har lært, at det ikke er nok at være fri for, at andre holder én tilbage. Det er mindst lige så begrænsende, hvis man selv gør det. Hjernen modarbejder nogle gange det, vi har bedst af.

Hvis du vil motiveres og få øjnene op for, hvad der holder dig tilbage, så er en af mulighederne, at du melder dig til dette inspirerende arrangement, som HK Stat afholder. Jeg tænker tit på, hvad bare et enkelt foredrag gjorde af forskel for mig, og jeg håber, at mange andre får en tilsvarende oplevelse.