Den 8. januar i Jyske Vestkysten var der ros fra supermarkederne til kunderne for at have taget de nye restriktioner til sig. Men der var også et men! I butikkerne oplever man nemlig, at der desværre stadig er kunder, der ikke har forstået det med, at man skal købe ind alene.

Alle de adspurgte varehuschefer havde en appel til os alle om at komme alene. Præcis som statsministeren har opfordret til i mange omgange.

Deres appel vil jeg meget gerne støtte, da vi i HK Handel Sydjylland ofte taler med bekymrede og utrygge medlemmer, der kan fortælle om kunder, der handler flere ad gangen. Vi har medlemmer, der oplever, at det at købe ind er blevet en form for adspredelse fra corona-hverdagen for nogle kunder, og at de nærmest tager hele familien med på indkøb. Det er ikke okay. Hvis det er adspredelse, du mangler, så gå da en tur i naturen med familien.

Og ja, jeg er på det rene med, at den enlige forsørger kan have svært ved at undgå at tage de små børn med. Men det er heller ikke så meget dem, der er problemet, som de mange andre, der handler ind i flok.

Vi kan ikke være det bekendt over for de ansatte i butikkerne, der trofast har gået på arbejde fra dag ét, da de første restriktioner ramte os. De har passet deres job, så du og jeg kunne købe det, vi behøver. De fortjener vores respekt og store tak i lighed med de mange andre, der udfører samfundskritiske opgaver, for ingen af os ville kunne undvære fødevarer i ret lang tid.

Husk, at det er jo ikke for ingenting, at disse restriktioner er indført, og det er ikke i orden at skabe utryghed og dårligt arbejdsmiljø med ubetænksom adfærd, når vi handler ind. De ansatte er mennesker af kød og blod som du og jeg. De har familier lige som os, som de også gerne vil passe på, og deres familier er ofte nervøse for at sende dem på arbejde, da de jo ved, at de hver dag møder rigtig mange forskellige mennesker og dermed udsættes for smittefare.

Hverdagens helte i dagligvarebutikkerne fortjener vores respekt og store tak. Så køb dog ind alene, hvor svært kan det være at forstå?