Armbåndet er ét, vi har fået fremstillet i anledning af, at det i dag 17. november er Kvindernes Sidste Arbejdsdag.
Mange tror, at der er ligestilling i Danmark. Men der er faktisk lang vej til ligestilling endnu, selv om vi har en ligelønslov. Helt præcis 13,5 procent, når vi kigger på det løngab, der er i dag mellem mænd og kvinder.
Det betyder, at kvinder i år burde have deres sidste arbejdsdag den 17. november - og derfra møde ind som frivillige året ud.
Vi bruger begrebet ”frivillig” symbolsk for at illustrere det åbenlyst urimelige i, at kvinder gennemsnitligt tjener mindre end mænd. Og de 13,5 procent er beregnet på baggrund af timelønninger for mænd og kvinder i hele 2020 og bygger på Danmarks Statistiks seneste standardberegnede timefortjeneste - det lønbegreb, der kommer tættest på det, man forstår ved en almindelig timeløn. Som konsekvens af den ulige løn er der et pensionsformuegab på hele 21 procent mellem mænd og kvinder.
Hvad skal der til for at ændre uligheden? Jo, vi skal snakke åbent om vores løn. Det må ikke være et tabu, hvor meget vi tjener.
Så tal med andre om din løn. Begynd at tale løn med din kollega. Og er du tillidsrepræsentant, så tag diskussionen med dine kolleger om den løn, de hver især får, og om der er rimelighed i den.
Vi opfordrer i HK til, at du går ind på vores ligelønsberegner på hk.dk/ligeloensberegner
Her kan du se forskellen på mænd og kvinders løn på 290 jobs. I 261 af stillingerne tjener mændene mere end kvinderne.
Ligelønsberegneren kan give dig et fingerpeg om, hvorvidt det område, du arbejder indenfor, er præget af store eller små lønforskelle. Men beregneren kan ikke give dig svar på, om du er udsat for uligeløn. Det svar skal findes på din arbejdsplads, som modtager en kønsopdelt lønstatistik fra Danmarks Statistik, som tillidsrepræsentanten har krav på at få udleveret, hvis virksomheden er omfattet af lovens statistik forpligtelser.
Åbenhed om løn kan også bruges som løftestang. Hvis der er større gennemsigtighed på arbejdspladsen omkring løn, og man kan se, hvad andre med tilsvarende arbejde får i lønningsposen, kan det bruges i en lønforhandling.
Vi skal lukke løngabet og have ligestilling, og det markerer vi ved Kvindernes Sidste Arbejdsdag. Og ja, det er måske lidt provokerende. Men det er også provokerende, at vi ikke har reel ligestilling.