HK.dk logo

14. september 2017

Ansatte betaler prisen for billige flybilletter

Konkurrence skal foregå på lige og ordentlige vilkår – også når det handler om løn- og arbejdsforhold.

Ryanair har holdt sit indtog i Aalborg Lufthavn, og i NORDJYSKE har vi kunnet læse, hvor dejligt det er for passagererne, at de nu kan flyve billigt til London.

At konkurrence kan sende priserne ned til gavn for forbrugerne er en kendsgerning, men spørgsmålet er, hvem der i sidste ende betaler. Hos Ryanair ender regningen hos personalet. Lave lønninger, ingen løn under ferie og sygdom og ingen fast arbejdstid hører til uordenen hos det irske flyselskab, der er kendt for et næsten blodtørstigt forhold til fagforeninger, og som i stedet for overenskomst med ordentlige løn- og arbejdsforhold byder sine ansatte individuelle kontrakter efter devisen ”take it or leave.”

Det er ikke den slags forhold, vi er vant til på det danske arbejdsmarked, hvor kollektive overenskomster sikrer fx ordentlige lønninger, indbetalinger på pensionskontoen, løn under ferie og barselsorlov, faste regler om arbejdstider, betaling for overarbejde og ret og penge til uddannelse. Alt sammen goder, der er sikret på et gennemorganiseret arbejdsmarked. Uden rigtige fagforeninger, der forhandler overenskomster med arbejdsgiverne, ville vi se løn- og arbejdsforhold, der ligner forholdene for ansatte hos Ryanair.

Derfor kunne jeg ikke drømme om at løse billet til det irske luftfartselskab, selvom det kan bringe mig billigt til London og hjem igen.

Konkurrence skal foregå på lige og ordentlige vilkår – også når det handler om løn- og arbejdsforhold. Hvis vi ikke værner om det danske overenskomstsystem, vil almindelige lønmodtagere om få år ikke engang have råd til at flyve.

Når det er sagt, så ønsker jeg al mulig fremgang for Aalborg Lufthavn – og for alle andre virksomheder i landsdelen. Vækst og arbejdspladser er mere end velkomne – også et Ryanair MED overenskomst!

Arbejdsmarked Overenskomst
Kirsten Estrup Madsen - HK fagforening

Kirsten Estrup Madsen

Formand

HK Privat Nordjylland

Jeg er valgt af HK Privat Nordjyllands medlemmer som formand. Min baggrund er mange år på det private arbejdsmarked med forskellige tillidshvervsposter igennem årene. På min blog vil du kunne læse om de sager jeg brænder for. Bla. overenskomster, uddannelse, arbejdsmiljø og fagligt fællesskab.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk