HK.dk logo

30. januar 2015

Skal andre knokle til bundløn, for at du kan komme billigt på ferie?

Ryanair med mere: De irske løndumperes indtog i København er blot seneste eksempel på en uheldig udvikling, som alle vi borgere og forbrugere kan være med til at bremse.

Hvornår bliver noget et personligt ansvar, og hvornår er det ”de andres” problem?

Jeg synes, Ryanairs indtog i Københavns Lufthavn udfordrer os alle i Danmark.
Vi må hver især forholde os til, om vi er helt ligeglade med andre menneskers livsvilkår. Er det ok, at andre mennesker skal knokle for en absolut bundløn, langt under den normale danske mindsteløn, for at vi kan komme billigt på ferie?
Vi må også, hver især, tænke over, om vi behøver den sidste rabat på vores kaskoforsikring på bilen, hvis det betyder, at eventuelle reparationer skal foregå i Polen til polske lønninger og polske sikkerhedsforskrifter?
Skal huset have en overhaling, f.eks. nyt tag eller nyt køkken, behøver vi så at se stort på håndværkernes livsvilkår for at få det så billigt som muligt?
Eller kan vi måske lægge et personligt ansvar – lidt moral – ind over?

 

Almindelige jobs udfordres på løn og ansættelsesvilkår
Jeg synes, vi skal forlange af hinanden, at vi ikke er ligeglade med alle andre, bare det bliver så billigt som muligt for os selv.
Vi bør udnytte vores magt som borgere i et velordnet og rigt samfund til at lægge andre parametre ind i vores indkøbsmønster end prisen.
Dette gælder jo specielt på de serviceydelser, hvor vores danske model udfordres voldsomt i disse år.

Disse eksempler gør det tydeligt, at det er ganske almindelige jobs i Danmark, der udfordres på løn og ansættelsesvilkår:
En dansk langturschauffør tjente for få år siden en pæn løn, hvis han ville acceptere at være væk fra familien de fleste hverdage med mange overnatninger i lastbilen. I dag findes der næsten ikke jobs længere som langturschauffør, hvor man kan tjene en løn, som man kan leve af i Danmark.
Det har taget knap 10 år at smadre den branche. Skal vi bare acceptere, det sker for flere brancher?  

Arbejdsmarked Overenskomst

Ole Kjær

Afdelingsformand

HK Sydjylland


Jeg skriver om det, der har betydning for vores medlemmers tilværelse og arbejdsliv. Især har jeg fokus på uddannelse, både i bred forstand og specifikt erhvervsskoler og akademier i Sydjylland. Jeg er også optaget af beskæftigelsespolitik. Jeg ser arbejde som noget, vi ikke kun gør for arbejdets og for pengenes skyld - men også fordi arbejde giver identitet.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem