HK.dk logo

06. februar 2015

Smid ikke det væk, som andre misunder os

Hvordan kan man ønske at beholde indbegrebet af sikkerhed - nemlig den danske model – og samtidig være fortaler for, at dagpengeretten forringes og sikkerheden dermed mindskes?

I år bliver et valgår.
Om valget kommer før eller efter sommerferien, ved vi ikke, men at det kommer i år, er helt sikkert.
Det bliver mere og mere tydeligt i mediebilledet, hvor ledende politikere udtaler sig på stribe.

I magasinet ”Mandag Morgen” var der forleden et interview med Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti.
Han giver i artiklen udtryk for, at den dagpengereform, han gennemførte sammen med Venstre, og som har betydet, at knap 50.000 mennesker er smidt ud af dagpengesystemet, grundlæggende er rigtigt udformet.  

Mange politikere lader til at have samme holdning; nemlig at vi skal skære ned på servicen i den offentlige sektor og beskære vores sociale sikkerhedsnet.
Hvordan kan det være, at vi i mange år har forsøgt at skære det væk, som andre lande misunder os?
Hvorfor vil vores politikere skabe mindre lighed i samfundet, når det er bevist, at samfund med mest lighed blandt de forskellige samfundsgrupper er de rigeste samfund? 


Dagpengenes værdi udhules
Rigtig mange af os vil få store privatøkonomiske problemer, hvis vi pludselig bliver fyret.
Det betyder nemlig for rigtig mange, at deres indkomst vil blive beskåret til under det halve.
En dansk håndværker kunne i starten af firserne regne med at få omkring 70 procent af sin løn, hvis han blev arbejdsløs. I dag vil han få under 40 procent.

Hvis den udhuling af dagpengenes værdi fortsætter, bliver resultatet naturligvis, at vi vil opleve et stort ønske om mere sikkerhed i ansættelsen og dermed et meget mindre fleksibelt arbejdsmarked.  

Hvorfor ønsker Dansk Folkeparti, at den danske model afmonteres?
Det er måske ikke den historie, de ønsker at fortælle. Men når Kristian Thulesen Dahl udtaler, at dagpengereformen er rigtigt udformet, er det reelt det, han siger.
For hvordan kan man ønske at beholde indbegrebet af sikkerhed - nemlig den danske model – og samtidig være fortaler for, at dagpengeretten forringes og sikkerheden dermed mindskes?  

Jeg synes, vi skulle kigge lidt på, hvordan andre ser vores samfund. Hvis vi gør det, vil vi opdage, at vi er ved at ødelægge et misundelsesværdigt samfundssystem. Kun for at erstatte det med et langt mindre rummeligt system.

Arbejdsmarked Ledig Dagpenge

Ole Kjær

Afdelingsformand

HK Sydjylland


Jeg skriver om det, der har betydning for vores medlemmers tilværelse og arbejdsliv. Især har jeg fokus på uddannelse, både i bred forstand og specifikt erhvervsskoler og akademier i Sydjylland. Jeg er også optaget af beskæftigelsespolitik. Jeg ser arbejde som noget, vi ikke kun gør for arbejdets og for pengenes skyld - men også fordi arbejde giver identitet.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem