HK.dk logo

01. juli 2015

Er vækst altid en god ting?

”Vækst” er et mantra, som vi gentager uden at tænke på, hvad prisen er. Dårligt arbejdsmiljø og belastning af kloden skal også med i regnestykket, når vi taler om vækst.

 

Ole Kjærs blog: Vækst har sine omkostninger. Skal vi definere vækst på en ny måde?

 

Et folketingsvalg er overstået og en ny regering dannet.
Arbejdet kalder og foreløbig er vi beriget af et regeringsgrundlag, som ikke er det mest udtømmende, vi har set, men dog angiver nogle retninger og pejlemærker for de kommende år.  

Der er punkter, som jeg grundlæggende synes er positive og sympatiske, og andre punkter, som jeg bestemt ikke synes om. Det er jo helt naturligt, når man, som jeg, tager udgangspunkt i lønmodtagersynspunkter og ikke i liberale arbejdsgiverstandpunkter som Venstre.

Et væsentligt kritikpunkt ved det nye regeringsgrundlag kunne jeg dog ligeså godt have fremsat mod den afgåede regering: Nemlig hele omtalen af ”vækst”.
Vækst i samfundet opleves som noget positivt, noget godt vi skal stræbe efter, men jeg synes, vi forsømmer at definere vækst - og omkostningerne ved denne vækst.
Hvis vækst alene er vækst i produktion og forbrug, synes jeg, at vi efterlader nogle regninger til de kommende generationer, som de med rette kan bebrejde os for.  

 

Dårligt arbejdsmiljø koster milliarder hvert år
Jeg synes også, at vi mangler et meget vigtigt element i vores beregninger, når vi opgør, om vækst i økonomien er positiv eller negativ: Nemlig de udgifter til sygemeldinger, stress, arbejdsskader og nedslidning, som følger med, når vi har blikket stift rettet mod mere produktion og øget vækst og har for lidt fokus på det gode arbejdsmiljø.  

Udgifter forbundet med dårligt arbejdsmiljø har Mandag Morgen opgjort til svimlende 110 milliarder på årsplan.
Andre har andre tal, f.eks. siger Cowi i en undersøgelse, at beløbet er mere end 60 milliarder.
Uanset hvad, er det en svimlende sum.
Som vi opgør det nu, er det en samfundsudgift, men måske skulle vi give regningen til den arbejdsplads, der genererer udgiften? Vi bør vel i det mindste tage den slags udgifter med, når vi opgør vækst.

Er der reelt tale om vækst overhovedet, hvis de skjulte omkostninger for samfundet (miljøomkostninger, arbejdsmiljøomkostninger, omkostninger for den gruppe medborgere, som ikke er med på vognen i vores velfærdssamfund) ikke medregnes i det samlede regnskab?
Jeg har ikke svarene, men jeg synes, at vores mantra om vækst bør debatteres noget mere.
Er det altid godt med vækst i en økonomisk forstand, eller kan vi tænke det bredere, og måske samtidig inkludere flere på vores arbejdsmarked?

 

Hildebrandt: Et blindspor hvis vi kun tænker økonomi
Professor Steen Hildebrandt skrev for nylig et indlæg, som jeg har kopieret et afsnit fra:
”Vi skal være helt anderledes påpasselige med at måle alle de konsekvenser, både de positive og negative, der er forbundet med en given produktion.
Og vi skal selvfølgelig også være åbne for, at der findes andre dimensioner end den økonomiske, hvori det er relevant og forbundet med livskvalitet at udvikle sig.
Det er et blindspor, der er forbundet med irreversible negative miljømæssige konsekvenser, at holde fast på det økonomiske ræsonnement, der ligger bag det dominerende politiske og erhvervsmæssige udsagn: Vi skal tilbage på vækstsporet.
Nej, vi skal finde et bredere og mere nuanceret vækstspor, og vi skal opgøre både ofrene – omkostningerne – og indtægterne – fordelene – på måder, der medtager meget mere, end de nuværende snævre nationale, kommunale og virksomhedsmæssige regnskabs- og BNP-opgørelser kommer i nærheden af.”

Se hele Steen Hildebrandts indlæg her:
Misvisende vækstbegreb har sat os i gæld til kloden (Linket er udløbet pr 16/8 2021)

Så meget fra Steen Hildebrandt.
Jeg synes, vi bør begynde at lytte til de udsagn, som tager miljø i bredeste forstand alvorligt.
Vi kan ikke fortsætte som nu, uden at det får uoverskuelige konsekvenser, også på det arbejdsmiljømæssige område.

 

Arbejdsmiljø Politik

Ole Kjær

Afdelingsformand

HK Sydjylland


Jeg skriver om det, der har betydning for vores medlemmers tilværelse og arbejdsliv. Især har jeg fokus på uddannelse, både i bred forstand og specifikt erhvervsskoler og akademier i Sydjylland. Jeg er også optaget af beskæftigelsespolitik. Jeg ser arbejde som noget, vi ikke kun gør for arbejdets og for pengenes skyld - men også fordi arbejde giver identitet.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem