HK.dk logo

10. august 2015

Til kamp mod horrible arbejdsforhold – men de unge må selv hjælpe til

Mange unge bliver udnyttet på det danske arbejdsmarked. Våbnet mod den slags er fællesskab – men det kræver, at de unge vil være med i fællesskabet.

 

En 20-årig kvinde beskriver i et langt indlæg på ekstrabladet.dk, hvordan det er at være ung på det danske arbejdsmarked. Hun giver mange eksempler på horrible forhold:

Hun har oplevet manglende løn, mindre løn end den aftalte, vagter der bliver aflyst alt for sent, samt opgaver omkring åbne- og lukkevagter, som ikke blev honoreret. Alt sammen ganske urimeligt og ødelæggende for rimelige løn- og arbejdsforhold.

Heldigvis dækker beskrivelsen ikke arbejdsmarkedet i Danmark generelt, men er nok mere dækkende for de brancher inden for servicesektoren, som ansætter/udnytter mange unge mennesker. 

Som begrundelse for at acceptere de urimelige vilkår angiver den unge kvinde, at der er rift om arbejdspladserne. Hvis man ikke siger ja, er der en anden, der tager jobbet, for huslejen skal jo betales. 

Meld jer ind og kom med jeres ønsker
Alle disse begrundelser og årsagssammenhænge kender vi i fagbevægelsen til hudløshed.

Måden, vi tidligere har løst problemerne på, er ved at stå sammen. Vi vil ikke acceptere så dårlige arbejdsforhold, men de unge må selv hjælpe til. Vi, der allerede er organiseret, kan ikke tvinge de uorganiserede med i vores fællesskab, men vi kan fortælle de gode historier om, hvordan vi fik overenskomster på mange arbejdspladser. Vi kan fortælle historien om, hvorfor vi ikke ville acceptere, at Ryanair ødelægger arbejdsforholdene for ansatte i luftfartsbranchen, blot for at kunne sælge urimeligt billige billetter.

Den unge kvindes indlæg på ekstrabladet.dk slutter med et opråb til politikere og fagforeninger: Puha, hvor er der meget plads til forbedring her.

Jeg er helt enig. Der er masser af plads til forbedring, og vi fra fagforeningerne vil meget gerne hjælpe. Men vi kan ikke gøre det uden de unge. Meld jer ind og kom med jeres ønsker, så vil I opleve, hvad fællesskabet kan gøre.

 

Læs artiklen på ekstrabladet.dk her

 

 

Arbejdsmiljø Organisering Unge

Ole Kjær

Afdelingsformand

HK Sydjylland


Jeg skriver om det, der har betydning for vores medlemmers tilværelse og arbejdsliv. Især har jeg fokus på uddannelse, både i bred forstand og specifikt erhvervsskoler og akademier i Sydjylland. Jeg er også optaget af beskæftigelsespolitik. Jeg ser arbejde som noget, vi ikke kun gør for arbejdets og for pengenes skyld - men også fordi arbejde giver identitet.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem