HK.dk logo

03. september 2015

Ministerens kovending går ud over uddannelser og virksomheder

På HK’s valgmøde i juni talte Ellen Trane Nørby om behovet for at satse på uddannelse. Nu vil hun som minister spare voldsomt på uddannelse. En besparelse som selvfølgelig vil få negative konsekvenser.

 

Fra HK Sydjyllands valgmøde i Sønderborg 8. juni med Benny Engelbrecht og Ellen Trane Nørby i panelet og HK-forbundsformand Kim Simonsen som ordstyrer. Dengang var Ellen Trane Nørby enig i behovet for at satse på uddannelse.

 

Vores nye regering er nu ved at træde i karakter for alvor. Først kom der melding om, at eventuelle ændringer på dagpengeområdet måske godt må koste på ydelsen til den enkelte ledige. Så skal der kigges på lønniveauet i Danmark, og nu skal der spares voldsomt på uddannelsesområdet. Hvor blev alle de gyldne valgløfter mon af?

Alle partierne var før sommerferien enige om, at uddannelse er vejen frem. Vores unge skal dygtiggøres både på det praktiske og det teoretiske plan. Det var alle enige om i valgkampen og også i årene op til valget. Der blev talt meget om, at vi i løbet af ganske få år vil opleve mangel på kvalificeret arbejdskraft, og der blev fremlagt prognoser til at understøtte udsagnene.

Den 8. juni i år var vores tidligere skatteminister Benny Engelbrecht (S) og Ellen Trane Nørby (V) deltagere i en debat i Sønderborg, som HK arrangerede op til valget. De var dengang enige om, at uddannelse er vejen frem for alle. Uddannelse, forstået både som noget unge skal have, og som noget alle bør fokusere på hele livet.
De var enige om, at det er en udfordring for mange virksomheder i yderområderne af Danmark, hvis ingeniører og andre specialister bliver en mangelvare i fremtiden. De var også enige om, at manglen på faglærte kan være en lige så stor udfordring.

Negativt for uddannelser og virksomheder
Nu, et par måneder senere, er Ellen Trane Nørby blevet minister på uddannelsesområdet. Nu mener hun, at vi kan spare voldsomt på uddannelsesområdet. Disse besparelser skal ske samtidig med, at antallet af uddannelsessøgende er historisk højt. Vi har aldrig haft flere optaget på vores forskellige uddannelsesinstitutioner.
Jeg forstår ikke, hvordan man kan skifte holdning så hurtigt, for selvfølgelig vil massive besparelser få negativ indflydelse på vores uddannelser – og på pressede virksomheder i yderområderne. At tro andet vil være naivt.  

 

 

Politik Uddannelse Arbejdsmarked

Ole Kjær

Afdelingsformand

HK Sydjylland


Jeg skriver om det, der har betydning for vores medlemmers tilværelse og arbejdsliv. Især har jeg fokus på uddannelse, både i bred forstand og specifikt erhvervsskoler og akademier i Sydjylland. Jeg er også optaget af beskæftigelsespolitik. Jeg ser arbejde som noget, vi ikke kun gør for arbejdets og for pengenes skyld - men også fordi arbejde giver identitet.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem