HK.dk logo

29. september 2015

Kornfede erhvervsskoler? Ikke her!

Erhvervsuddannelser: Regeringen forlanger store besparelser på erhvervsskolernes budgetter de næste fire år. Så bliver det svært at få flere unge til at søge ind på skolerne.

 

En af de helt store reformer, som den tidligere regering fik vedtaget, var erhvervsuddannelsesreformen. En gennemgribende reform af hele vores uddannelsessystem inden for de erhvervsrettede uddannelser. Der blev blandt meget andet indført nogle adgangskrav for at hæve niveauet på skolerne og for at hæve prestigen blandt de unge omkring det at tage en erhvervsuddannelse.

For at denne øvelse skulle lykkes, afsatte man 100 millioner kroner til at opgradere det udstyr, som skolerne råder over. Skal man kunne få fagligt dygtige ud som nyudlærte, kræver det, at de undervises på tidssvarende udstyr.

Det nuværende regeringsparti var en del af reformen af erhvervsuddannelserne, dengang de sad i opposition. Venstre var også med på, at skolerne havde et akut behov for at få opgraderet deres udstyr. Derfor kan det undre mig, at man tilsyneladende har fjernet de 100 millioner kroner og derudover dikteret store besparelser i årene fremover.

Vores skoler er blevet bedt om at finde en besparelse på 2 procent om året i de næste 4 år. De 2 procent skal forstås som nye 2 procent hvert år – altså en besparelse på næsten 10 procent i forhold til det nuværende budget.

Kornfede? I hvert fald ikke her
Vores skoler bliver beskyldt for at være ”kornfede” institutioner.
Jeg sidder i bestyrelsen for HansenBerg i Kolding, Learnmark i Horsens og Erhvervsakademiet i Kolding. Ingen af disse institutioner er ”kornfede”, som ministeren påstår. Det er veldrevne institutioner, som viser et stort samfundshensyn ved ikke at tage for store økonomiske hensyn, når der skal startes nye hold.

Hvis skolerne alene kiggede på økonomien, ville de kun starte hold på 12 elever eller derover. Mindre hold er ikke økonomisk rentable.
Men de skoler, jeg kender til, har mange hold med færre elever, fordi det giver mening for elevernes videre uddannelse. Det er også bemærkelsesværdigt, at direktør på Niels Brock (Handelsskolen i København), Jakob Engel-Schmidt, taler om at blive slået med sparehammeren. Han var før valget folketingsmedlem for Venstre.

Jeg håber, man finder ud af at tilføre erhvervsskolerne flere midler i stedet for at spare på området. Det er nødvendigt, hvis vi skal få flere på en ungdomsårgang til at søge de erhvervsrettede uddannelser.

- - - - - - -

TILFØJELSE 5.OKTOBER:
Stor respekt for, at besparelsen alligevel ikke bliver så omfattende, som jeg frygtede. Undervisningsminister Ellen Trane Nørby har skrevet blandt andet følgende i JydskeVestkysten efter mit indlæg ovenfor:

"Jeg er enig med formanden for HK Sydjylland Ole Kjær i, at der er behov for nyt udstyr på erhvervsskolerne. Det efterlyser han i et indlæg i avisen den 1. oktober.
Derfor er jeg også glad for, at vi i regeringen (Venstre) er blevet enige med de øvrige aftalepartier bag reformen af erhvervsuddannelserne, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om at finde penge til en pulje på 150 millioner kroner til nyt udstyr på erhvervsskolerne."

 

Politik Unge Uddannelse

Ole Kjær

Afdelingsformand

HK Sydjylland


Jeg skriver om det, der har betydning for vores medlemmers tilværelse og arbejdsliv. Især har jeg fokus på uddannelse, både i bred forstand og specifikt erhvervsskoler og akademier i Sydjylland. Jeg er også optaget af beskæftigelsespolitik. Jeg ser arbejde som noget, vi ikke kun gør for arbejdets og for pengenes skyld - men også fordi arbejde giver identitet.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem