HK.dk logo

26. november 2015

Regeringens sparekrav spænder ben for ministerens ambitioner

Ellen Trane Nørby vil gøre det lettere at tage en erhvervsuddannelse i yderområderne. Men den regering, hun selv er en del af, er i gang med at gøre det sværere.


Undervisningsminister Ellen Trane Nørby fra Venstre siger i en artikel i JydskeVestkysten, at vi skal gøre det lettere at tage en erhvervsuddannelse i Danmarks yderområder.

Jeg er helt enig med vores minister. Det er vigtigt, at vi fastholder et bredt og stort udbud af erhvervsuddannelser i hele Danmark, hvis vi stadig vil have en ambition om, at en stigende andel af en ungdomsårgang skal vælge erhvervsuddannelser frem for det almene gymnasium.
Det er også vigtigt at fastholde princippet om vekseluddannelse, altså at uddannelsen veksler mellem skole og praktik ”ude i virkeligheden”.

Voldsom økonomisk udfordring for skolerne
Udfordringen ved ministerens udmelding er bare, at den regering, hun selv er en del af, spænder ben for hendes ambition:

Vores erhvervsskoler er voldsomt udfordret økonomisk. Så voldsomt, at det er tvivlsomt, om alle de nuværende skoler overlever.

Samtidig med den aktuelle udfordring med faldende elevtilgang stiller regeringen krav om, at skolerne i 2017 til 2019 hvert år skal spare yderligere 2 procent på deres budgetter. Besparelsen i 2016 er fjernet, men i de efterfølgende år opretholdes sparekravet.

Nye afdelinger med statstilskud er en tvivlsom ide
Ministeren stiller i artiklen forslag om, at der skal kunne oprettes lokale grundforløbsafdelinger med statstilskud. En tiltalende og charmerende tanke i første omgang.

Bekymringen opstår, når man tænker lidt mere over forslaget. For hvis der oprettes en grundforløbsafdeling i ét område, kan det naturligvis udfordre elevoptaget i et andet område.
Vi får jo ikke flere undervisningsparate unge mennesker ved at oprette flere skoler. Det kan medføre, at også velfungerende skoler udfordres, fordi andre skoler får statstilskud til at oprette små lokalafdelinger.

Jeg tror ikke, det vil være godt for det generelle uddannelsesniveau. Jeg tror mere på at sikre de nuværende skolers overlevelse og så sørge for en ordentlig betjening med offentlige transportmidler over hele Danmark.
Så har alle en reel mulighed for en ordentlig uddannelse med den højeste kvalitet i undervisningen. 

Politik Uddannelse Unge

Ole Kjær

Afdelingsformand

HK Sydjylland


Jeg skriver om det, der har betydning for vores medlemmers tilværelse og arbejdsliv. Især har jeg fokus på uddannelse, både i bred forstand og specifikt erhvervsskoler og akademier i Sydjylland. Jeg er også optaget af beskæftigelsespolitik. Jeg ser arbejde som noget, vi ikke kun gør for arbejdets og for pengenes skyld - men også fordi arbejde giver identitet.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem