HK.dk logo

05. februar 2016

Lad os holde liv i den amerikanske drøm i Danmark

To amerikanske økonomer mener, at den amerikanske drøm lever bedst i Danmark. Men det skyldes vores fleksible og velorganiserede arbejdsmarked, som vi selv er på vej til at kaste over bord.Hvor er Danmark på vej hen og specielt, hvor er det danske arbejdsmarked på vej hen? 
Er det der, vi ønsker at komme hen, eller er det blot fordi, det er den vej, alle andre kører ad? 

Jeg er ikke i tvivl. Vi skal forsøge at finde et vejkryds, så vi kan ændre retning. Vi er ved at kassere mange års indsats fra parterne på arbejdsmarkedet, både arbejdstager- og arbejdsgiver-side, uden at vi har gjort os klart, hvilke udfordringer det vil skabe fremover. 

To amerikanske top-økonomer er blevet interviewet til ugeskriftet Mandag Morgen, hvor de argumenterer for, at den amerikanske drøm lever bedst i Danmark. Vi har de bedste muligheder for at leve op til visionen i den amerikanske drøm som er, at hver generation stilles bedre end de foregående. Begrundelsen for deres påstand er blandt andet, at vi har et fleksibelt og velorganiseret arbejdsmarked. 

Daglejere uden sociale goder
Dette fleksible og velorganiserede arbejdsmarked er vi ved at kaste over bord.
Jeg synes, der er mange tegn på, at det danske arbejdsmarked bevæger sig i en retning, som markant kan ændre på opfattelsen af, hvad det vil sige at have et job. 

Vi oplever flere og flere tjenester som f.eks. Uber, Upwork og Alibaba med en virksomhedskonstruktion, som indebærer, at de mennesker, som arbejder for disse tjenester/platforme, er freelancere eller daglejere. De får ikke de sociale goder, vi normalt har som lønmodtagere. 

Ikke kun økonomiske argumenter
Samtidig viser en OECD-undersøgelse fra 2015, at disse atypiske jobs er dårligere lønnede end faste stillinger. En anden undersøgelse viser også, at allerede nu er 34 procent af arbejdsstyrken i USA freelance-ansat.  Stigningen i antallet af denne type ansatte mærkes også i Danmark. 

Alt i alt er der gode grunde til at holde øje med, om forholdene på det danske arbejdsmarked står over for grundlæggende forandringer, som betyder en mere usikker tilværelse for mange mennesker.
Vi bør ændre retning, hvis vi synes, der er behov for det. Jeg synes ikke, det udelukkende er økonomiske argumenter, der skal angive retningen for vores samfund.  


Arbejdsmarked Politik Organisering

Ole Kjær

Afdelingsformand

HK Sydjylland


Jeg skriver om det, der har betydning for vores medlemmers tilværelse og arbejdsliv. Især har jeg fokus på uddannelse, både i bred forstand og specifikt erhvervsskoler og akademier i Sydjylland. Jeg er også optaget af beskæftigelsespolitik. Jeg ser arbejde som noget, vi ikke kun gør for arbejdets og for pengenes skyld - men også fordi arbejde giver identitet.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem