HK.dk logo

02. marts 2016

Ikke alle kan arbejde til de er 72

Dansk Arbejdsgiverforening vil have os alle til at arbejde endnu længere. For nogen vil det ikke være et problem – for andre vil det være umuligt og urimeligt.Så er Dansk Arbejdsgiverforening igen ude efter en af vores velerhvervede rettigheder. 
Denne gang er det retten til et velfortjent otium.
Arbejdsgiverne mener, at vi alle skal arbejde længere for at løse nogle økonomiske udfordringer, som vi måske løber ind i om 10 til 15 år. 

De foreslår i et udspil, at pensionsalderen hæves hurtigere, end det allerede er aftalt.
Det vil betyde, at pensionsalderen sættes op til 68 år allerede i 2025 og ikke i 2030, som det blev besluttet sidste år af Folketinget.
Og i 2040 skal pensionsalderen være 72 år.

Anstrengende og urimeligt
Forslaget fra Arbejdsgiverforeningen bakkes op af Liberal Alliance, Konservative og Radikale. Regeringspartiet Venstre er ikke afvisende, men vil ikke forholde sig til det lige nu.

Jeg synes, det er anstrengende, at vi igen skal drøfte pensionsalder. 
Det kan ikke være rimeligt, at håndværkeren, som kan begynde at mærke et hårdt fysisk arbejde på sin krop, igen skal være nervøs for, om kroppen overhovedet kan holde, til den ordinære pensionsalder kommer. 
Jeg er enig med næstformand i LO Danmark, Arne Grevsen, når han påpeger, at man ikke rammer alle danskere lige hårdt, hvis pensionsalderen hæves generelt.
Det kan godt være, at nogle grupper på arbejdsmarkedet kan fortsætte, til de er 72 år, men det kan en sosu-medhjælper, en rengøringsassistent eller en kontorassistent ikke. 

Måske ikke samme pensionsalder for alle?
Og er pensionsalderen det mest presserende emne lige nu på arbejdsmarkedet?
Det mener jeg ikke. Vi bør først løse problemet med nedslidning på jobbet eller i hvert fald acceptere, at ikke alle kan holde til et lige langt arbejdsliv. 

Måske skal vi kigge på en differentieret pensionsalder?
Måske skal det være antallet af år på arbejdsmarkedet, der skal afgøre pensionsalderen? 
Der er mange muligheder, men løsningen er ikke bare at hæve pensionsalderen for alle endnu en gang – det vil være urimeligt.


Arbejdsmarked Pension Politik

Ole Kjær

Afdelingsformand

HK Sydjylland


Jeg skriver om det, der har betydning for vores medlemmers tilværelse og arbejdsliv. Især har jeg fokus på uddannelse, både i bred forstand og specifikt erhvervsskoler og akademier i Sydjylland. Jeg er også optaget af beskæftigelsespolitik. Jeg ser arbejde som noget, vi ikke kun gør for arbejdets og for pengenes skyld - men også fordi arbejde giver identitet.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem