HK.dk logo

07. marts 2016

Min vrede mor, kødgryderne og kvindernes kampdag

Det er gået den rigtige vej, siden min mor blev tvunget væk fra sit job, da hun blev gift i 1955, men vi er ikke i mål. Der er stadig grund til at markere kvindernes internationale kampdag.


Kvindernes internationale kampdag står for døren. 
På sådan en dag kan man overveje, om det stadig giver mening at holde en kampdag i Danmark, specielt for kvindernes ligestilling? Har vi ikke allerede opnået generel ligestilling mellem kønnene her i 2016? 

Desværre må vi besvare spørgsmålet med et nej – der er stadig store udfordringer, selv om der da heldigvis er sket store forbedringer over årene. For eksempel er lønforskellene mellem kvinder og mænd faldet fra 18 % i 2013 til 16,4 % i 2015. Forskellen bliver mindre, men det går alt, alt for langsomt.
For at illustrere, at det trods alt går den rigtige vej, vil jeg gå en generation tilbage i tid:

Farvel til jobbet eller ud på landet
Min mor startede på arbejdsmarkedet i 1951. Hun blev ansat på Rigstelefonen (telegrafen) i Odense.
Min mor og far blev gift i 1955, og efter brylluppet kunne hun vælge mellem at modtage en fratrædelsesgodtgørelse på et betydeligt beløb (flere månedslønninger) eller blive forflyttet til en landcentral ved Varde.
Det var nemlig helt utænkeligt, at en gift kvinde var ansat på en større statslig arbejdsplads. 

Hun valgte fratrædelsesgodtgørelsen, men talte ofte om den urimelighed, som hun følte var overgået hende.
Hvis hun ikke, sammen med tusinder af andre, havde kæmpet for ændrede vilkår for kvinderne i Danmark, ville det så stadig have været vores normalkodeks, at i hvert fald gifte kvinder bør arbejde i hjemmet? 

Stadig noget at kæmpe for
Vi har nået meget, men det er ikke nogen nem kamp.  
Den tidligere regering fik vedtaget, at arbejdsgivere med over 10 ansatte skulle udarbejde kønsopdelte lønstatistikker. Dette krav vil den nuværende regering ændre til kun at gælde for arbejdspladser med over 35 ansatte. Er det mon et udtryk for, at lønforskelle på over 16 % er ok? Det håber jeg ikke.

Nutidens kvinder bliver ikke længere tvunget ”hjem til kødgryderne”, når de bliver gift. Men der er stadig noget at kæmpe for. God 8. marts til alle!


Ligestilling Løn

Ole Kjær

Afdelingsformand

HK Sydjylland


Jeg skriver om det, der har betydning for vores medlemmers tilværelse og arbejdsliv. Især har jeg fokus på uddannelse, både i bred forstand og specifikt erhvervsskoler og akademier i Sydjylland. Jeg er også optaget af beskæftigelsespolitik. Jeg ser arbejde som noget, vi ikke kun gør for arbejdets og for pengenes skyld - men også fordi arbejde giver identitet.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem