Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
07. marts 2016
Det er gået den rigtige vej, siden min mor blev tvunget væk fra sit job, da hun blev gift i 1955, men vi er ikke i mål. Der er stadig grund til at markere kvindernes internationale kampdag.
Kvindernes internationale kampdag står for døren.
På sådan en dag kan man overveje, om det stadig giver mening at holde en kampdag i Danmark, specielt for kvindernes ligestilling? Har vi ikke allerede opnået generel ligestilling mellem kønnene her i 2016?
Desværre må vi besvare spørgsmålet med et nej – der er stadig store udfordringer, selv om der da heldigvis er sket store forbedringer over årene. For eksempel er lønforskellene mellem kvinder og mænd faldet fra 18 % i 2013 til 16,4 % i 2015. Forskellen bliver mindre, men det går alt, alt for langsomt.
For at illustrere, at det trods alt går den rigtige vej, vil jeg gå en generation tilbage i tid:
Farvel til jobbet eller ud på landet
Min mor startede på arbejdsmarkedet i 1951. Hun blev ansat på Rigstelefonen (telegrafen) i Odense.
Min mor og far blev gift i 1955, og efter brylluppet kunne hun vælge mellem at modtage en fratrædelsesgodtgørelse på et betydeligt beløb (flere månedslønninger) eller blive forflyttet til en landcentral ved Varde.
Det var nemlig helt utænkeligt, at en gift kvinde var ansat på en større statslig arbejdsplads.
Hun valgte fratrædelsesgodtgørelsen, men talte ofte om den urimelighed, som hun følte var overgået hende.
Hvis hun ikke, sammen med tusinder af andre, havde kæmpet for ændrede vilkår for kvinderne i Danmark, ville det så stadig have været vores normalkodeks, at i hvert fald gifte kvinder bør arbejde i hjemmet?
Stadig noget at kæmpe for
Vi har nået meget, men det er ikke nogen nem kamp.
Den tidligere regering fik vedtaget, at arbejdsgivere med over 10 ansatte skulle udarbejde kønsopdelte lønstatistikker. Dette krav vil den nuværende regering ændre til kun at gælde for arbejdspladser med over 35 ansatte. Er det mon et udtryk for, at lønforskelle på over 16 % er ok? Det håber jeg ikke.
Nutidens kvinder bliver ikke længere tvunget ”hjem til kødgryderne”, når de bliver gift. Men der er stadig noget at kæmpe for. God 8. marts til alle!
Afdelingsformand
HK Sydjylland
Jeg skriver om det, der har betydning for vores medlemmers tilværelse og arbejdsliv. Især har jeg fokus på uddannelse, både i bred forstand og specifikt erhvervsskoler og akademier i Sydjylland. Jeg er også optaget af beskæftigelsespolitik. Jeg ser arbejde som noget, vi ikke kun gør for arbejdets og for pengenes skyld - men også fordi arbejde giver identitet.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID