HK.dk logo

03. august 2016

Uddannelse: Tænk i nye baner, hvis du har fået afslag

De unge søger især lange videregående uddannelser, men flere korte og mellemlange uddannelser er en bedre vej til at få et job.

Rekordmange unge fik for få dage siden besked om, at de er optaget på deres drømmeuddannelse. 

Men vi oplevede også igen, at mange fik afslag på deres ansøgning om en plads på en af de videregående uddannelsesinstitutioner.
Det er selvfølgelig en trist oplevelse at få afslag på at komme i gang med sin drømmeuddannelse.
Men når vi har trøstet de unge, og skuffelsen har lagt sig lidt, skal vi måske hjælpe dem med at tænke i nye og anderledes baner, når det gælder uddannelse.
Vi kan åbne deres øjne for, at der findes andre uddannelser, hvor der endda er rigtig gode muligheder for at få relevante og gode job bagefter.

Fald på laborant- og handelsøkonomuddannelsen
Alle analyser viser, at vi får et stort behov for mennesker med korte og mellemlange uddannelser, men de unge søger i stor udstrækning lange videregående uddannelser.
Uddannelserne på erhvervsakademierne, som netop er karakteriseret ved at være kortere målrettede uddannelser, har desværre oplevet et mindre fald. For eksempel er optaget på laborantuddannelsen faldet med 11 procent, og handelsøkonomuddannelsen er gået 25 procent tilbage.
Det er en rigtig trist udvikling, når det netop er den type uddannelser, som analyserne viser, at erhvervslivet vil efterspørge i stor stil de kommende år. 

Uddannelse er altid godt
De lidt kedelige tendenser for nogle af de spændende erhvervsakademi-uddannelser skal ikke fjerne glæden over, at vi igen sætter rekord over antallet af unge, der starter på en uddannelse.
Det er fantastisk og spændende for de unge, og det er også positivt for vores samfund generelt.
Uddannelse er altid godt, men i HK kunne vi godt ønske os, at ”vores” uddannelser, de erhvervsrettede uddannelser, fik lidt større fokus hos de unge, når de skal vælge. Specielt når det er dem, vores samfund for tiden har mest brug for.

Uddannelse Karriere Studerende

Ole Kjær

Afdelingsformand

HK Sydjylland


Jeg skriver om det, der har betydning for vores medlemmers tilværelse og arbejdsliv. Især har jeg fokus på uddannelse, både i bred forstand og specifikt erhvervsskoler og akademier i Sydjylland. Jeg er også optaget af beskæftigelsespolitik. Jeg ser arbejde som noget, vi ikke kun gør for arbejdets og for pengenes skyld - men også fordi arbejde giver identitet.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem