HK.dk logo

27. marts 2017

Dagpenge er en forsikring - ikke en velfærdsydelse

Jeg ser til min forundring, at de to mest upopulære ”velfærdsydelser” i den danske befolkning er kontanthjælp og dagpenge. Det fremgår ifølge Ugebrevet A4 af en undersøgelse om danskernes holdning til ”velfærdsydelser”.

 

For det første finder jeg det dybt betænkeligt, at vi på en popularitetsskala rangordner ydelser til de borgere, som har mindst at gøre med i dagligdagen. Det klæder os ikke.

 

For det andet er dagpenge overhovedet ikke en velfærdsydelse, men en forsikringsordning, som ganske vist er ved at være så forringet, at den ikke er attraktiv for flertallet. Det ændrer dog ikke ved, at den er en del af vores arbejdsmarkedsmodel og ikke af vores socialsystem. Den skillelinje skal vi holde fast i.

 

Ikke for at stigmatisere borgere på kontanthjælp, men fordi hjælpen til de to grupper skal være helt forskellig.

 

Dagpengemodtagere er kolleger, som uheldigvis har mistet deres job. De har forsikret sig mod den situation og understøttes økonomisk, mens de er på vej mod det næste job. Kontanthjælpsmodtagere kan være kolleger, som er faldet ud af dagpengesystemet. Men det kan også være mange andre grupper af borgere, som har megen anden hjælp behov end at blive sluset ind på arbejdsmarkedet.

 

Derfor bør indsatsen være en anden for kontanthjælpsmodtagere end for dem, der er på dagpenge. Og derfor kan kontanthjælp da godt karakteriseres som en ”velfærdsydelse”, hvis man vil sætte den yderligere i bås.

 

Men dagpenge er fortsat en forsikring.

Ole Kjær

Afdelingsformand

HK Sydjylland


Jeg skriver om det, der har betydning for vores medlemmers tilværelse og arbejdsliv. Især har jeg fokus på uddannelse, både i bred forstand og specifikt erhvervsskoler og akademier i Sydjylland. Jeg er også optaget af beskæftigelsespolitik. Jeg ser arbejde som noget, vi ikke kun gør for arbejdets og for pengenes skyld - men også fordi arbejde giver identitet.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk