HK.dk logo

Det er ulovligt at forhindre lønsnak

04. oktober 2017  |  HK Privat Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Knap en tredjedel af HK/Privats medlemmer har oplevet, at deres arbejdsgiver mere eller mindre direkte har sagt, at de ikke må diskutere lønniveau. Det er i strid med loven, uanset hvordan det bliver sagt.


Ordsky med tal

Der var nogle, som på et tidspunkt talte åbent om deres løn i forbindelse med den årlige lønforhandling. De blev kaldt ind på chefens kontor og fik at vide, at løn ikke er noget, vi snakker om på arbejdspladsen her, og de fik en mundtlig advarsel. Det var ret chokerende, og det har i hvert fald haft den effekt, at vi ikke taler løn på arbejdspladsen i dag.

Sådan lyder det fra et medlem, som HK/Privatbladet har talt med. Hos et andet medlem står det ligefrem indføjet i kontrakten, at det ikke er tilladt at fortælle andre, hvad man tjener.

- Det er generelt noget, som folk overholder. Jeg har prøvet at tale med nogle få, som jeg vidste gerne ville, men det er naturligvis svært at få et samlet billede af folks lønniveau, fortæller medlemmet.

Et tredje medlem beskriver, hvordan han ved en lønforhandling afslutningsvis fik at vide af ledelsen, at den stigning, han netop havde forhandlet hjem, skulle holdes hemmeligt for kollegerne:
- Jeg tror, at det er en generel besked, og jeg oplever i det hele taget heller ikke, at mine kolleger har lyst til at tale om deres løn. Jeg har kun været på arbejdspladsen i et års tid, så det er begrænset, hvor meget jeg føler, at jeg kan presse på, men mine kolleger virker afvisende, hvis jeg bringer det på banen.

Hver tredje bliver pålagt tavshed
De tre HK/Privat-medlemmer, som alle ønsker at optræde anonymt for ikke at lægge sig ud med deres arbejdsgivere, står langt fra alene.

Næsten en tredjedel svarer i en undersøgelse fra Epinion blandt 1.211 medlemmer, at ledelsen har givet udtryk for, at man skal holde sine lønoplysninger for sig selv. Mens 2 % har deciderede regler nedfældet på skrift omkring løntavshed, svarer et flertal, at formaningen er sket under uformelle rammer.

- Men det er altså lige ulovligt uanset hvad, ligesom det er lige ulovligt at køre 120 kilometer i timen på landevejen, hvad enten du gør det helt bevidst eller ubevidst. Reglerne i ligelønsloven er meget klare, fastslår Klara Hoffritz, der er advokat i HK/Privat.

- Men det er vores indtryk, at folk respekterer en udmelding fra deres ledelse om, at de ikke må snakke om lønnen. Det er ikke noget, man har lyst til at sætte sin karriere på spil for, siger Klara Elizabeth Hoffritz.

- Men skulle det ske, at du blev afskediget eller modtager andre repressalier, fordi du taler med dine kolleger om din løn, så er det et åbenlyst brud på loven. Sådanne sager vil bare ofte være camoufleret med andre begrundelser fra arbejdsgiveren, så det er en svær paragraf af bruge i praksis rent juridisk.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) kender man ikke til virksomheder, hvor ledelsen har bedt de ansatte om at holde deres lønoplysninger hemmelige.

- Det er ikke noget, vi kender til, og vi har ikke nogle sager på området. Jeg tænker, at det meget ofte handler om nogle sociale og kulturelle barrierer, som kan blive opfattet som om, at det er uønsket at tale om løn. Men udgangspunktet er, at det er lovligt at tale om løn. Og hvis vi hørte om det på en virksomhed, ville vores budskab også være klart: Det må I ikke. Det er klokkeklart i strid med ligelønsloven, siger Trine Hougaard, chefkonsulent i DA.

Det siger loven

 

"En lønmodtager har ret til at videregive oplysninger om egne lønforhold. Oplysningerne kan videregives til enhver".

 

 

Løn

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem