Mand på hjemmekontor

Hjemmearbejde er ikke Tommy Bigum Knudsens kop te. Han savner sine kolleger. Foto: Michael Drost-Hansen

Jeg synes ikke, at hjemmearbejde passer særlig godt til mit job som it-supportkonsulent. Og så er jeg så socialt et menneske, at jeg synes, at det er dejligt at komme ind og få det sociale sammen med kolleger.

Når der været helt eller delvist åbent for at tage ind på kontoret, har jeg taget de dage derinde, som det var muligt. Jeg er virkelig klar til ikke længere at arbejde hjemme. Men lige nu er vi helt nedlukket indtil i hvert fald engang i januar.

Den største udfordring er, at det er langt sværere at hjælpe hinanden. Jeg sidder i en supportfunktion, hvor jeg har været vant til, at jeg lige kan vende mig om, rejse mig eller gøre tegn, hvis jeg sidder med noget akut - eller omvendt tilbyde min hjælp, hvis jeg kan høre, at nogen har brug for det. Nu kræver det, at jeg ringer.

Så jeg ringer også oftere til kolleger, end jeg normalt ville gøre – og det er også mit indtryk, at samtalerne er blevet lidt længere. Når man har klaret det faglige, er det, som om alle lige har brug for også at komme af med noget og vende, hvordan det går derhjemme. Vi holder også nogle kaffemøder, hvor vi vender løst og fast.

Læs også: 1 ud af 4 mangler stol og bord, der passer til hjemmearbejde

Vi har ikke hjemmeboende børn længere, så vi har et dejligt kontor, hvor jeg egentlig sidder udmærket. Men udstyrsmæssigt er det hele lidt mere besværligt.

Jeg er vant til to skærme, men herhjemme har jeg kun én, så det er en lidt mere bøvlet arbejdsgang. Og jeg har ingen printer, og nogle gange er det altså nemmere at have tingene på tryk.

Læs også: Hanne bevarer kontakten over Teams 

Jeg følger nøjagtigt de samme rutiner, som jeg havde før coronapandemien; står op, barberer mig, går i bad og spiser morgenmad med min kone, som vi altid har gjort. Jeg plejer at gå til min arbejdsplads, så inden jeg begynder at arbejde, går jeg en tur på mindst 1,5 kilometer, som svarer til afstanden.

Når jeg har lukket ned for arbejdsdagen, går jeg sådan en tur igen. Jeg prøver at få så meget adskillelse mellem arbejde og fritid som muligt. Det har jeg altid været rimelig god til, men jeg synes godt, at jeg kan mærke, at når man arbejder så meget hjemme, kan det det føles, som om det hele kører ud i et.

Siden nedlukningen i marts 2020 har Tommy arbejdet 97 dage hjemme og 91 dage på kontoret.

Læs også: Nu tager det Lizzi 10 sek. at komme på arbejde i stedet for 2,5 timer

Det siger medlemmerne om hjemmearbejde

HK Privat har fået analyseinstituttet Epinion til at undersøge medlemmernes arbejdsvilkår under corona. 1.034 har deltaget i undersøgelsen, og cirka hver tredje har svaret på fordele og ulemper ved hjemmearbejde. Tallene giver sammenlagt mere end 100, fordi medlemmerne kunne sætte kryds ved flere end en enkelt svarmulighed.

Fordele ved hjemmearbejde Ulemper ved hjemmearbejde

82 % - Jeg sparer transporttiden

75 % - Jeg savner mine kolleger

71 %- Jeg får arbejdsro

75 % - Jeg bevæger mig for lidt

63 % - Det giver mere fleksibilitet

65 % - Fællesskabsfølelsen bliver mindre

50 % - Det giver større effektivitet

48 % - Vi videndeler mindre

42 % - Jeg får mulighed for at fordybe mig

46 % - Vi sparrer og ideudvikler mindre med hinanden

40 % - Jeg får mere tid sammen med min familie

45 % - Jeg holder færre pauser

28 % - Jeg kan gøre tingene i mit eget tempo

37 % - Gener/smerter efter dårlige arbejdsstillinger

27 % - Jeg føler mig mindre stresset

35 % - Arbejdstid og privattid flyder sammen

19 % - Jeg trives bedre

21 % - Jeg føler mig alene

11 % - Jeg slipper for visse kolleger

11 % - Det er sværere at løse mine opgaver