Én af de butiksansatte, der mærker et øget pres, er 32-årige Anne Lassen, som arbejder som salgsassistent i SuperBrugsen i Struer, hvor hun er i forområdet hos bageren.

 

Anne blev fastansat 1. september 2020 efter at være blevet færdigudlært i butikken.

 

- Vi kan godt mærke, at folk skal forkæle sig selv lidt ekstra her under Corona-pandemien. Nogle dage er der meget tryk på. Specielt fredag, lørdag og søndag løber vi rigtigt stærkt, fortæller hun.

 

Kunder med mundbind i kø i supermarked.

Med Corona-pandemien er der kommet tryk på i dagligvarebutikkerne.

 

Flere arbejdsopgaver

Med Corona er der ikke bare kommet flere kunder til men også ekstra arbejdsopgaver.

 

- Én af mine opgaver er at sørge for, at der er sprit til kunderne. Vi holder løbende øje, og de er rigtigt gode til at sige til, hvis der er beholdere, som skal fyldes op, fortæller hun og fortsætter:

 

- Vi skal selv spritte hænder af efter hver ekspedition. Jeg vil tro, at jeg spritter hænder et par hundrede gange hver arbejdsdag. Og vi skal spritte diskene af mange gange om dagen. Vi bruger engangshandsker, men når vi tager rugbrød op af maskinen, skal vi bruge en ekstra handske.

 

- Det er alt sammen blevet en vane, men det er noget, der skaber ekstra pres, når der er travlt, forklarer hun.

 

Anne fortæller, at der ikke er så mange medarbejdere på arbejde, som der plejer. Bagerne er på fordeling, der er skåret ned på antallet af ungarbejdere, og så er der sket ændringer i arbejdstiden, så medarbejderne arbejder på andre tidspunkter end normalt.

 

- For mig har omstruktureringerne betydet, at jeg nogle gange skal hjælpe til i kasselinjen, hvis der mangler en medarbejder der, beretter hun.

 

Arbejdsmiljøet er udfordret

Susanne Sommerlund, formand for HK Handel MidtVest, kan nikke genkendende til det, Anne fortæller:

 

- De ansatte i dagligvarebutikkerne har haft ekstra travlt under nedlukningen, både med markant flere kunder, der ikke alle respekterer afspritning, mundbind og afstand, og en omsætning, der er steget markant, siger hun og fortsætter:

 

- Arbejdsmiljøet er udfordret. Medarbejderne har fået markant flere opgaver de seneste måneder. De skal holde afstand til hinanden, de skal spritte af hver gang, de har håndteret varer og minimum én gang i timen, og kassemedarbejderne skal spritte af, hver gang de har håndteret penge og så videre.

 

Susanne Sommerlund, formand for HK Handel MidtVest.

Susanne Sommerlund, formand for HK Handel MidtVest.

 

- Det er ikke mange steder, der er ansat flere medarbejdere. De ansatte skal bare løbe endnu hurtigere. Samtidig har vi de seneste år oplevet, at flere faste medarbejdere er skiftet ud med deltidsansatte, og begynder butikkerne nu også at skære ned på antallet af ungarbejdere, ja så skal de andre bare løbe endnu hurtigere, lyder det fra Susanne Sommerlund, der opfordrer:

 

- Vores bøn er, at butikscheferne sørger for at tilpasse medarbejderstaben, så den er gearet til at følge med stigningen i opgaver, inden vi begynder at se stress og sygemeldinger som følge af det opskruede tempo. De har jo pengene, idet de, de fleste steder, ligger langt over indeks 100, siger hun. 

Artiklen er opdateret 15. marts 2021

Du får gode råd og faglig hjælp – når du er i job

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.