Robotic Process Automation, RPA, vinder frem på de danske arbejdspladser. Der er tale om software-robotter, der kan automatisere manuelle arbejdsprocesser.

 

RPA er ikke kunstig intelligens. RPA robotten skal oplæres og trænes for at kunne udføre sit arbejde. Og det er her, 44-årige June Satina Amstrup, der er økonomikonsulent og arbejdsmiljørepræsentant i Holstebro Kommunes Økonomiafdeling, kommer ind i billedet.

 

June er én af de HK’ere, der har omfavnet den digitale fremtid, og hun kan foruden økonomikonsulent skrive robotkonsulent på visitkortet.

 

June Satina Amstrup

Skulpturen, June Satina Amstrup står ved, er Holstebro Kommunes berømte kunstværk af Alberto Giacometti "Kvinde på kærre", i folkemunde "Maren å æ Woun". Da der i opstartsfasen af RPA projektet skulle findes på et navn til en robot, blev det selvfølgelig Maren.

13 robotter

Da Holstebro Kommune i 2017 startede et pilotprojekt med RPA, meldte June Satina Amstrup sig.

 

Sammen med it-medarbejder Lars Enevoldsen har hun udviklet 13 robotter, der skal aflaste medarbejderne i kommunen.

 

- Vi blev af et konsulentfirma lært op i at bruge et softwareprogram til at lave robotter, og så gik vi ellers i gang, fortæller hun.

 

Når en proceskonsulent har været ude at kigge på arbejdsgangene, og det af RPA-lederen er vurderet, at det rent økonomisk kan betale sig at udvikle en robot, begynder Lars Enevoldsen og June Satina Amstrup udviklingen.

 

- Lars er datamatiker, mens jeg med min baggrund har et andet syn på arbejdsgangene og, hvad der kan være smart at gøre, så vi supplerer hinanden godt. Der er tale om et slags udvidet regneark med indbyggede handlinger, som vi så sætter sammen som byggeklodser, forklarer June.

 

Et eksempel er en robot, der følger op på sygedagpengemodtagere ved at tjekke i systemerne, om der er indhentet lægeerklæringer, placerer udgifterne og lægger dem klar til bogføring.

 

En anden robot tjekker op på, om de udenlandske statsborgere, der er registreret som bosiddende i kommunen, stadig er i landet.

 

- Det var noget, der tog lang tid, når det skulle foregå manuelt, så det lå lige til højrebenet, at opgaven kunne robotiseres, beretter hun.

 

Skal frigøre arbejdskraft

Der er ikke tale om en spare-øvelse, hvor robotterne skal erstatte medarbejdere.

 

- Software-robotterne skal aflaste og give medarbejderne plads til at fordybe sig, og hvor der er tale om borgerrelaterede opgaver mere tid til borgerne, fortæller June.

 

- Man kan sige, at det går ud på at skære alt det kedelige og trælse væk og give tid til kerneopgaverne, fortæller hun.

 

Udvikler sig

- Jeg synes, det er spændende at være med i. Det var slet ikke noget, der lå i min uddannelse til kontorassistent med speciale i offentlig administration. Men jeg ville gerne, at der skulle ske noget nyt i mit arbejdsliv. Og det er spændende at kunne udvikle sig, siger June.

 

- Og så tænker jeg, at HK’erne har en fordel, når det gælder udvikling af software-robotter. Vi er måske ikke så tekniske, men vi kender arbejdsgangene og, hvordan tingene fungerer i praksis, og hvordan det har indflydelse på kollegaen eller teamet, forklarer hun.

 

June har netop deltaget i en workshop om Machine Learning, der er et underområde indenfor datalogi og kunstig intelligens, som sætter computere i stand til at lære, uden man eksplicit har programmeret, hvordan læringen foregår. Og hun glæder sig til at bruge det, hun har lært, når der skal udvikles nye robotter.

 

Jo, den digitale fremtid er for alvor rykket ind i Økonomiafdelingen.

Artiklen er opdateret 29. marts 2021

Udvikl dine kompetencer

De fleste job udvikler og ændrer sig. Derfor er det også vigtigt, at du følger med og tager de næste skridt i arbejdslivet. Det hjælper vi dig med, og det er noget af det, vi har allermest fokus på. Vi er eksperter i de mange muligheder, ved hvad der skal til, hvor det foregår – og hvordan du kan finansiere det, hvis det koster penge.