- Når Jobpatruljen år efter år afdækker arbejdsforholdene for landets ungarbejdere, er vi samtidig i kontakt med personer, som har deres første møde med det danske arbejdsmarked – det er et vigtigt møde, lyder det fra Marianne Køpke, afdelingsformand for HK MidtVest, og Henning Boye Christensen, formand for 3F Ringkøbing-Skjern.

 

- Under mødet med arbejdsmarkedet bliver de første erfaringer med at gå på arbejde skabt. Erfaringer, som naturligt bliver taget med videre ved uddannelsesvalg og fremtidigt arbejdsliv. Derfor er det vigtigt, at alle unge mødes med et sundt og imødekommende arbejdsmarked, som ikke mindst består af et sundt og sikkert arbejdsmiljø, fortæller de.

 

- Når man som arbejdsgiver vælger at ansætte unge til at varetage opgaver i sin virksomhed, har man dermed et stort ansvar for at introducere til arbejdsmarkedet på en ordentlig måde. Vi kan ikke forvente, at en ung kender alle regler og kutymer på arbejdsmarkedet fra starten. Af den grund er det vigtigt, at man som arbejdsgiver tager det ansvar meget alvorligt, så vi sammen sørger for, at alle unge får en god start på arbejdsmarkedet, slår de fast.

 

Ung frivillig fra Jobpatruljen taler med ungarbejder på lager.

 

Undgå arbejdsskader

Desværre er det ikke alle unge, der møder et sundt og sikkert arbejdsmiljø, når de træder ind på arbejdsmarkedet.

 

Alt for mange ungarbejdere bliver ikke instrueret tilstrækkeligt og får ikke den nødvendige oplæring til at undgå arbejdsskader. Jobpatruljen kunne i 2020 konstatere, at godt 30 procent manglede instruktioner i at undgå arbejdsskader.

 

- Når man negligerer oplæring og instruktioner over for ungarbejdere, som i sagens natur har ingen eller meget begrænset erfaring på arbejdsmarkedet, risikerer man i høj grad, at der sker ulykker i forbindelse med fritidsjobs – en konsekvens, som for alt i verden skal undgås, siger Marianne Køpke og Henning Boye Christensen.

 

Plads til flere frivillige

Det er HK og 3F, der sammen står bag Jobpatruljen. Der er opbakning fra de lokale sektioner af FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation, og dermed en række andre fagforeninger.

 

I 2020 nåede Jobpatruljen på sin rundtur i Midt- og Vestjylland at kigge forbi 1326 virksomheder og tale med 271 fritidsjobbere.

 

Knap 20 unge har allerede meldt sig som frivillige til Jobpatruljen 2021, fortæller Nanna Silke Ploug Pedersen, der er ungdomskonsulent hos HK MidtVest og koordinator af Jobpatruljen i det midt- og vestjyske.

 

Overvejer du, om Jobpatruljen er noget for dig, kan du kontakte Nanna Silke Ploug Pedersen på telefon 2834 0140 eller e-mail nanna.ploug@hk.dk

 

Du kan også melde dig til Jobpatruljen her

 

Læs mere om Jobpatruljen

Artiklen er opdateret 10. juni 2021

Du får gode råd og faglig hjælp – når du er i job

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.