Det er HK og 3F, der med opbakning fra de lokale sektioner af FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation, og dermed en række andre fagforeninger, står bag Jobpatruljen, som har til formål at sikre unge mellem 13 og 18 år en ordentlig start på arbejdsmarkedet.

 

I alt nåede Jobpatruljen 1169 besøg og talte med 236 fritidsjobbere på rundturen i Midt- og Vestjylland.

 

- Vi stødte på flere forhold, der bekræfter, at årets tema er særdeles relevant, fortæller Nanna Silke Ploug Pedersen, ungdomskonsulent i HK MidtVest og koordinator af Jobpatruljen i det midt- og vestjyske.

 

Af dem var en ungarbejder, hvor skulderen gik af led, fordi hun skulle bære meget tunge pakker alene. På stedet var der flere af ungarbejderne, der havde sagt op på grund af netop det.

 

Reglerne siger, at unge under 18 år kun må løfte op til 12 kg. svarende til en ølkasse med tomme flasker.

 

Jobpatruljen stødte også på en ungarbejder, der måtte syes efter at være kommet til skade under betjeningen af en elektrisk brødskærer.

 

13-15-årige, som ikke har afsluttet 9. klasse, må slet ikke arbejde med maskiner. Og 15-18-årige, der har afsluttet 9. klasse, må kun arbejde med maskiner, der ikke er farlige, De må således ikke arbejde med maskiner med hurtigtgående, skærende værktøj.

 

Nanna Silke Ploug Pedersen, ungdomskonsulent i HK MidtVest og koordinator af Jobpatruljen i det midt- og vestjyske

Nanna Silke Ploug Pedersen, ungdomskonsulent i HK MidtVest og koordinator af Jobpatruljen i det midt- og vestjyske.

 

Vil følge op

De to tilfælde er blandt i alt 42 sager, der er så alvorlige, at de kræver opfølgning fra de faglige organisationer HK og 3F.

 

- Foruden arbejdsskadesagerne følger vi også op på de virksomhedsbesøg, hvor der var flere ting på én gang, det haltede med, altså hvor indtrykket generelt var, at der ikke var styr på det, beretter Nanna Silke Ploug Pedersen.

 

- Som ung skal du kunne holde til at arbejde i mange år fremover, og det første job skal være en god og sikker oplevelse for de unge, siger Marianne Køpke, afdelingsformand for HK MidtVest, og Henning Boye Christensen, formand for 3F Ringkøbing-Skjern.

 

Mange stod alene

Jobpatruljen oplevede i år rigtigt mange unge, der stod alene.

 

Det svingende fra et par timer til en hel vagt, selv om reglerne siger, at hvis du er under 18 år, skal du som hovedregel være under tilsyn af en person, der er fyldt 18 år, og som har den nødvendige indsigt i arbejdet.

 

Der var også en del ungarbejdere, der ikke fik de pauser, de har krav på. Reglerne siger, at der skal være minimum 30 minutters pause uden løn, hvis arbejdsdagen er over 4,5 timer.

 

Knap 20 unge frivillige havde i år meldt sig til at tage rundt med Jobpatruljen, og langt de fleste arbejdsgivere tog godt imod. Kun enkelte ønskede ikke besøg.

 

Bliv klogere på dine rettigheder

 

Læs mere om Jobpatruljen på www.jobpatruljen.dk

Artiklen er opdateret 16. august 2021

Du får gode råd og faglig hjælp – når du er i job

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.