Illustration af medarbejder hjemme i stuen. Han ser forvirret ud, og i hånden har han sin lønseddel. Tjek, om du kan have penge til gode - der kan nemlig være fejl i din lønseddel. Illustration: Tone Thoresen / Koalitionen.dk 

Det kan koste dig mange penge, hvis du har fejl på din lønseddel uden at opdage det. Det er ofte tillæg, pension og arbejdstid, der giver problemer, og det kan give en forskel på flere tusind kroner om året i manglende løn. 

Det skal du kigge efter:

Din arbejdstid
En af de fejl, der går igen på mange handelsansattes lønsedler, er forkert registrering af arbejdstid, hvor der f.eks. kan mangle timer, eller være registreret pause, selvom du har arbejdet. Det er her særligt vigtigt, du skriver ned, hvor meget du har arbejdet og hvornår. Hvis du har selvbetalte pauser, skal du huske at gøre din chef opmærksom på det, hvis du har arbejdet eller er blevet forstyrret med arbejde i din pause.
Læs meget mere om reglerne for selvbetalte pauser og løn for afbrydelser her.
Din pension
Forkert eller manglende pensionsindbetalinger er en af de store syndere, når der bliver begået fejl på lønsedlen. Du kan tjekke efter ved at regne tallene for din pension ud, og se om de stemmer med det, der står på din lønseddel. Arbejder du et sted med overenskomst, skal du også se efter, om din arbejdsgiver har betalt cirka dobbelt så meget til din pension, som du selv har. Tjek gerne med dit pensionsselskab, om begge beløb er gået ind. Du kan se tallene på årsopgørelsen fra pensionsselskabet eller pensionsinfo.dk
Dine tillæg
Tillæg: Har du selv forhandlet et tillæg, eller arbejder du et sted med overenskomst? På alle HK Handels overenskomster er der tillæg for overtid. På de fleste butiksoverenskomster er der desuden forskudttids-, anciennitets- og evt. personligt tillæg. Vær opmærksom på, om du har fået alle tillæg, du har ret til!

For dig i butik: Vær særligt opmærksom på, hvis du skal have forskudttidstillæg, om dine timer er registret korrekt. Her får du også brug for din egen kalender/dagbog, hvor du har skrevet ned, om du f.eks. har arbejdet forskudt tid i weekender eller om aftenen. Se taksterne for forskudttidstillæg her under fanen ”tillæg”.

Arbejder du på funktionsløn, får du ikke tillæg, da din løn er aftalt inklusiv eventuelt overarbejde og arbejde på særlige tidspunkter. Du skal derfor være ekstra opmærksom på, at der er et rimeligt forhold mellem, hvor meget du arbejder, og hvor meget du får i løn. Funktionsløn er IKKE en mulighed for, at din chef kan få dig til at arbejde flere timer til en lavere timeløn. Er du i tvivl om, du får det rigtige i løn, kan du læse mere om funktionsløn her.

 


Fejl i lønsedler er et udbredt problem, som de faglige medarbejdere i HK Handel ofte støder på. 

- Vi ser jævnligt hos vores medlemmer, at de har fået en forkert løn udbetalt, uden at de selv eller deres arbejdsgiver har været klar over det. Der sker menneskelige fejl, men det kan løbe op, hvis det ikke bliver opdaget i tide, siger faglig chef i HK Handel, Stephan Agger.

Han opfordrer til, at man kigger en ekstra gang på lønsedlen for at se, om der skulle være noget, der skal rettes, og at man også selv er opmærksom på, hvor meget og hvornår man arbejder.

- Det er meget vigtigt, at du som handelsansat holder øje med, hvor mange timer du arbejder. Derfor anbefaler vi altid, at handelsansatte holder dagbog over deres arbejdstid. Hvis du en dag får brug for at dokumentere din arbejdstid, kan det være den eneste mulighed, du har for at bevise, hvornår og hvor meget du har arbejdet, forklarer Stephan Agger.

Sådan gør du, hvis du opdager fejl

Tal med din chef, hvis du har opdaget en fejl på din lønseddel. Langt de fleste arbejdsgivere retter selvfølgelig, når der bliver opdaget fejl.

Hvis du alligevel oplever problemer, eller at arbejdsgiveren ikke er er enig, kan du altid gå til din tillidsrepræsentant eller ringe til din lokale HK-afdeling på tlf.: 7011 4545.

Guide til din lønseddel

Vil du have styr på, hvad alle poster på din lønseddel dækker over? Med HK’s lønseddelværktøj kan du få det fulde overblik over, hvad alle de forskellige betegnelser betyder.
Klik dig ind her, og vælg Handel i menuen for at se en lønseddel fra handelsbranchen.