illustration af en orange hjerne - hen over den er skrevet "STRESS" og små lyn skyder ud

Illustration: Tone Thoresen/Koalitionen.dk

Helle Bech arbejder i kiosken i Bilka i Horsens og har efterhånden 17 års erfaring som både tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant. Hun kan godt lide at have snablen nede alle vegne, og derfor sidder hun også med ved bordet i både Bilkas og Landsklubben Salling Groups bestyrelse. Her arbejder hun for at styrke samarbejdet på tværs.


Arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentant Helle Bech.

Hvad udløser stress på din arbejdsplads?

- Udviklingen er, at der skal spares mere og mere, og der bliver færre hænder til at udfører opgaverne. Det påvirker stressniveauet, kan jeg mærke. Der bliver ansat flere unge mennesker end tidligere, og de lægger sig i højere grad syge på grund af småting, sammenlignet med dem der har været ansat i mange år.
Det gør, at vi ofte er underbemandet, og så ryger pauserne, og der skal arbejdes hurtigere. Det er oftest de pligtopfyldende medarbejdere, der gerne vil nå at løse alle opgaver, inden de går hjem, som lægger sig syge med stress. De vil gerne løse deres opgaver ordentligt, men de har ikke tiden til det, medmindre de arbejder over.

Hvad kan du gøre som arbejdsmiljørepræsentant for at forebygge stress?

Mine kolleger kommer til mig med alle mulige spørgsmål, og derfor er jeg også nemmere at gå til, når det handler om følsomme emner, såsom det psykiske arbejdsmiljø. Jeg har en anden rolle end en chef, og derfor kan jeg også tillade mig at gå til mine kolleger på en anden måde og spørge ind til mere personlige ting. Det gør det nemmere at identificere det, der giver stress, som ofte er en kombination af både personlige og arbejdsrelaterede ting. Jeg kan også være bindeled til ledelsen, når mine kolleger føler sig presset, og opfordrer løbende mine kolleger til at tage en snak med deres leder, hvis der er noget, som ikke fungerer for dem på arbejdspladsen.

Hvad er dit bedste råd til dine kolleger, hvis de vil undgå stress?

De skal gå til deres leder, lige så snart de kan se, at de ikke kan nå at løse alle opgaver inden fyraften. Så må det være op til lederen at vurdere hvilke opgaver der skal løses, og hvilke opgaver der må vente. Det er vigtigt at gøre ledelsen opmærksom på de udfordringer, der er i dagligdagen, for arbejdsopgaverne forsvinder ikke af sig selv. Som medarbejder skal man mærke efter og lære at sige fra, selvom det kan være svært at sige ting højt, når man har det dårligt. Men at kunne sige tingene højt og samtidig også kigge indad og spørge sig selv, hvad man selv kan gøre og handle på, er ekstremt vigtigt. Har du mulighed for at handle på noget, der går dig på, så gør det.

Tillidsvalgt: Du har en vigtig rolle

Som arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentant er du ofte den første, der opdager, når en kollega har det svært. HK Handel sætter fokus på stress og dit arbejde som tillidsvalgt med en række artikler og en stor konference til foråret. Meld dig til nedenfor, og læs mere her: 

Tillidsrepræsentant Jan Eshøj, Coop: Det bliver dyrt i længden, når kollegerne er presset 
Arbejdsmiljørepræsentant Hanne Rønning, Coop: Jeg har selv været ramt
Tre AMR fortæller: Dine kolleger skal gå mere op i arbejdsmiljø

Konference om stress: Meld dig til nu

Vær med, når vi sætter fokus på stress på arbejdspladserne og dit arbejde som tillidsvalgt. HKs medlemmer oplever i stigende grad stress i arbejdslivet, og det er NU vi skal handle - politisk og på arbejdspladserne, og du skal være med. 

Sæt kryds i kalenderen d. 28. april 2022, og meld dig til allerede nu.