Introvert

Brainstorms og gruppearbejde, historier om ferier og familie over frokostbordet, sparring om pludseligt opståede idéer, small talk på kontoret og ved kaffemaskinen, teambuilding og fællesdans, samarbejde - og fuld fart frem til den allersidste udskænkning til julefrokosten. Og sådan kunne listen fortsætte med ting, der er en inkorporeret del af de flestes arbejdsliv - og som for mange er det, der giver energi og arbejdsglæde.

Men ikke for alle.

Læs også: Sådan skaber I de bedste rammer for både introverte og ekstroverte

Om du er introvert (indadvendt) eller ekstrovert (udadvendt) - eller et sted lige i midten (såkaldt ambivert) - har indflydelse på, hvilke arbejdsopgaver du foretrækker, dit arbejdsmiljø og den sociale omgang med dine kolleger.

Læs også: Sådan favner du bedst en introvert kollega

test

TEST DIG SELV

Få et fingerpeg om, om du er overvejende introvert eller ekstrovert, ved at stille dig selv de 5 spørgsmål herunder. Kan du svare ja til den første sætning i nedenstående spørgsmål, er du højst sandsynligt ekstrovert, mens du højst sandsynligt er introvert, hvis du i stedet kan nikke genkendende til beskrivelserne i den sidste del af spørgsmålene.

/ Skal kalenderen helst fyldes op med sociale aftaler 7 ud af 7 dage, eller er uger med mange sociale aftaler undtagelsen, hvor du bagefter skal ”lade op” i fred og ro?

/ Kan du bedst lide at præsentere dine idéer og få feedback fra andre, eller foretrækker du snarere at lytte til andres idéer og på egen hånd arbejde videre med din egen?

/ Er firmafester og fredagsbarer noget, du ser frem til og er primus motor i, eller sætter du mere pris på en rolig stund, eventuelt med en nær kollega, når de andre er drønet i forvejen?

/ Keder du dig let, når du arbejder alene med en opgave over lang tid, eller er det netop dér, du trives bedst, fordi du får tid til at fordybe dig og fokusere?

/ Elsker du at netværke, eller ser du det som et ”nødvendigt onde” for at kunne gøre dit arbejde?

Har du lyst til at gå mere i dybden med din personlighed, kan du på Anna Pacak-Vedels hjemmeside, annavedel.com, tage en gratis test med 50 spørgsmål.

Kilde: Postdoc Anna Pacak-Vedel  
Vis mere

- Særligt, hvis du er meget introvert eller meget ekstrovert, betyder det meget for, hvordan du bedst trives. Og hvad du godt kan lide og bestemt ikke bryder dig om, siger Anna Pacak-Vedel, der er postdoc ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet og forsker i personlighedstræk.

Vi har bedt 3 eksperter om at opliste de kompetencer, henholdsvis introverte og ekstroverte typisk besidder. Måske kan du genkende dig selv? Og bruge dem til inspiration, næste gang du fx skal sende et cv afsted?

 

Ekstrovert

  God til at præsentere og ”komme ud over rampen” 
  God til at netværke og pleje relationer på arbejdspladsen 
  Energisk - hvilket får ekstroverte til at udstråle energi og gåpåmod 
  Dygtig team-medarbejder - god til at byde ind og får ofte gode idéer sammen med andre 
Socialt engageret - hjælper gerne med at holde det sociale omkring arbejdspladsen i gang, uanset om det er fredagsbaren eller morgenrundstykkerne,

 

introvert

•  God til at lytte 
  Struktureret - og derfor også god til blandt andet at holde overblik og lave opsummeringer 
  Rolig, også i pressede situationer 
  Specialist - introverte er gode til at fordybe sig, og typisk har de få områder, de ved rigtig meget om 
  God til at få idéer - modsat ekstroverte kommer idéerne ofte, når de tilbringer tid alene.

Kilder: Anna Pacak-Vedel, postdoc ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet og forsker i personlighedstræk, psykoterapeut Ilse Sand, der er forfatter til bogen ”Introvert eller særlig sensitiv – guide til grænser, glæder og mening” og Camilla Lærkesen, der står bag bloggen og onlinefællesskabet ’Bevidst Introvert’.

Læs også: Morten tænker, før han taler