Daniel og Heidi

Heidi Juhl Pedersen er formand for HK Stat Sjælland og tovholder for et netværk af foreløbig 17 medlemmer med en psykisk diagnose. Hun deltog sammen med studiesekretær og netværksdeltager Daniel Kuburovic i HK Stats debat på Folkemødet om rummelighed i staten.

Studiesekretær og HK Stat-medlem Daniel Kuburovic stod i februar 2022 frem og fortalte om sin diagnose, ADD og hverdagen med fast arbejde på trods af en indre uro og tankemylder som fast følgesvend.

Det gjorde han med ønsket om at skabe et netværk for HK’ere med lignende udfordringer. Den bold blev grebet af HK Sjælland og nu er det netværk i gang. De første to møder har været en både rørende og inspirerende oplevelse, fortæller formand for HK Stat Sjælland Heidi Juhl Pedersen, der er HK-kontaktperson på netværket.

LÆS OGSÅDaniels historie inspirerer til HK-netværk

- Vi har lavet et netværk, der handler om at gå på job med diagnose, sammen med nogle medlemmer, som hver især har en form for psykisk diagnose.

Som små skibe der fandt i havn

Netværket er åbent for medlemmer med psykiske diagnoser på tværs af HK-medlemmernes arbejdspladser, og der er ikke lavet nogen specifik afgrænsning på om diagnosen hedder det ene eller det andet, fortæller hun.

- Det, der har været rørende ved at etablere det her netværk, har blandt andet været at høre om de her mennesker som små skibe, der fandt i havn og kunne spejle sig i hinanden. For hver historie, der blev åbnet op, var der nogen der sagde, hold da op, det er jo præcis sådan, jeg har det. Tænk at høre nogen (andre, red.) sætte ord på mine følelser, fortæller Heidi Juhl Pedersen.

 

Simple værktøjer rækker langt. Snak om det og spørg, for dem, der har diagnosen ved ofte, hvad det er for behov, de har
- Heidi Juhl Pedersen

 

Hun deltog i HK Stats debat på årets folkemøde, hvor også studiesekretær Daniel Kuburovic var med og fortalte om sit arbejdsliv med ADD og om det nye netværk. Og medlemmerne i det nye netværk på de to første netværksmøder møder har kunnet genkende meget hos hinanden, fortæller Heidi.

- Mange af udfordringerne er jo de samme. Det fylder meget, om man har lyst til at være åben om sin diagnose. Eller om det er noget, man har med i sin rygsæk og kun selv ved. Det har rørt mig meget, at det for mange er så tabubelagt at tale om, at man har de her udfordringer med sig på arbejdspladsen.

LÆS OGSÅ: Ullas blog: HK Stat på Folkemøde: Staten skal ansætte mange flere med superkræfter

Selv om netværket er nyt, er der allerede gode erfaringer. Hun peger på, at hun heldigvis også hører fra nogle der er åbne, at man kan få de rigtige rammer på arbejdspladsen, når man taler åbent om de udfordringer, man har med.

Simple værktøjer rækker langt

Noget af det, som har været lærerigt og en øjenåbner for mig i netværket, det er, at vi som kolleger og ledere måske ikke skal lang tid på skolebænken for at få nogle værktøjer til at arbejde med folk, der har en diagnose. Det handler i virkeligheden bare om, at vi taler sammen. Simple værktøjer rækker langt. Snak om det og spørg, for dem, der har diagnosen ved ofte, hvad det er for behov, de har brug for at få dækket, siger Heidi Juhl Pedersen.

En i netværket fortalte, at han var hoppet fra den ene ansættelse til den anden og blevet fyret. I det job, han har nu, vælger han at spille åbent ud og laver sammen med tillidsrepræsentanten en aftale om at snakke med chefen og fortælle om sin diagnose.

- Det fik chefen til at spørge, hvad betyder det for mig? Hvad kan jeg gøre? Hvordan kan jeg tage hensyn til det? Og den dialog gav en stor tryghed for medarbejderen, fortæller Heidi Juhl Pedersen.

LÆS OGSÅI kamp med indre uro og tankemylder

Se interview med Heidi Juhl Pedersen efter debatten på folkemødet