Julie Dalberg og deltagere ved værksted

På handleværkstedet 'Den motiverende samtale' forsynede ledelsesrådgiver Julie Dalberg  (stående) deltagerne med en 'værktøjskasse', som de kan bruge til at føre bedre samtaler i deres hverv som tillidsrepræsentanter. Foto: Jonas Ahlstrøm.

- I vores funktion skal vi faktisk være kamæleoner eller regnbuer.

Det konstaterede en af deltagerne på værkstedet ’Den motiverende samtale’ på HK Stats TR-konference ’Få næring til din hjerne og lær at flytte mennesker’, efter hun havde lyttet til ledelsesrådgiver Julie Dalbergs oplæg ’Den motiverende samtale’.

LÆS OGSÅDu skal flytte dig, hvis du skal lære at flytte andre

Ifølge Julie Dalberg kan menneskers kommunikationsstile inddeles i 4 farver: rød, gul, grøn og blå. De røde taler mere, end de lytter, er direkte og går altid efter et mål. De gule er spontane og har masser af ideer, som stikker i alle retninger. De grønne er følsomme, venlige og går op i, at alle har det godt. Endelig er der de blå, som er strukturerede og trives bedst med systemer og fakta.

- Vi har alle 4 farver i os. Men der er noget, vi er mest, og noget, vi er mindst. Med den professionelle kasket på skal vi kunne lidt af det hele, siger Julie Dalberg og understreger, at man aldrig bliver færdig med at lære kunsten.

Et værktøj lige til at bruge

Julie Dalberg forklarer, at komplementærfarverne rød og grøn er hinandens modsætninger, og at det ofte er disse to kommunikationstyper, der ryger i clinch med hinanden på arbejdspladsen. Fx kan det tænde den røde helt af, når den grønne reagerer med at sige: ”Jeg føler faktisk, at …”


Julie Dalbergs foredrag fik latteren frem hos deltagerne, men gav også stof til eftertanke. Foto: Jonas Ahlstrøm.  

- De røde vinder altid i første omgang, mens de grønne går hjem og sover dårligt. Men omvendt er de grønne i stand til at fryse de røde ude, hvis de bliver presset nok. Ja, de kan blive til de rene grønne slagtere, siger hun og får latteren frem hos deltagerne.

LÆS OGSÅSkatteforvaltningen og HK søsætter stort uddannelsesprojekt

Formålet med værkstedet er at give tillidsrepræsentanterne et lettilgængeligt værktøj til at afkode og matche de sprog, som kolleger og chefer kommunikerer på, for på den måde at fremme et positivt udfald af de samtaler, TR-rollen medfører.

- Tillidsrepræsentanter står i et krydspres, hvor de både skal kunne drage omsorg for kolleger og komme ud fra forhandlinger med en aftale. Her får de et simpelt værktøj, som er lige til at bruge, og hvis de ved hjælp af det får skabt nogle relationer, er de godt på vej, forklarer Julie Dalberg.      

Som en løve, der beskytter

Især som tillidsrepræsentant skal man ifølge Julie Dalberg være opmærksom på alle 4 farver hos dem, man omgås på arbejdspladsen, og bruge det som en styrke i sine samtaler.


Latife Göz er nyvalgt tillidsrepræsentant, men har forinden været næstformand i HK-klubben hos Retten i Glostrup i et år. Foto: Jonas Ahlstrøm.

- I er nogle af dem, der er rigtig gode til at skabe relationer. Og med den her værktøjskasse kan I blive endnu bedre. Men du får ikke en opskrift af mig, for du er dig, understreger hun over for deltagerne.

For tillidsrepræsentant og foged i Retten i Glostrup Latife Göz kommer Julie Dalbergs underholdende og tankevækkende oplæg som en naturlig forlængelse af, at hun netop har afsluttet TR-uddannelsen.

LÆS OGSÅFå kompetencesnakken ind i SU og alle MUS-samtaler

- Jeg ser det som en anerkendelse af den vigtige rolle, vi har. Jeg brænder for at være TR, og jeg oplever, at mine kolleger har tiltro til mig. Men man kan godt glemme, hvor forskellige folk kan være, og hvad de har brug for. At nogle har brug for at sætte ord på, mens andre bare har brug for et kram.

Men hvilken farve er hun så selv?

- Over for ledelsen er jeg rød. Men over for kollegerne er jeg mest grøn. Der er jeg som en løve, der beskytter sin flok, siger Latife Göz.