For at spare på energien lukker Egedal Kommune rådhuset ned hver fredag fra d. 7. oktober og sender de ansatte på hjemmearbejde. Kommunen udvider derfor åbningstiderne på rådhuset de øvrige dage, og telefonerne er stadig åbne om fredagen.

Indtil videre er Egedal Kommune den første i rækken, der har valgt at lukke kontorerne helt ned for at spare på strøm og varme, men det er et spørgsmål om tid, vurderer Ditte Gottlieb Bredahl, der er formand for HK Kommunal Hovedstaden.

- At lukke rådhuset ned en fredag, er én måde at spare på energi på, men der er jo rigtig mange måder at bidrage på. Egedal Kommune er i forvejen meget langt med fleksible arbejdspladser, mens andre kommunerne ikke er lige så langt. Jeg har stor tiltro til, at kommunerne nok skal finde pragmatiske løsninger, forklarer Ditte Gottlieb Bredahl og understreger, at det er vigtigt at involvere medarbejdere og tillidsrepræsentanter.

Må ikke blive en udgift for medarbejderne


Mange af HK Kommunals medlemmer er glade for hjemmearbejde, men Ditte Gottlieb Bredahl advarer mod, at udgiften sparkes videre til medarbejderne.

- Jeg synes, at det er rigtig godt, at kommunerne bidrager til at sænke energiniveauet, og det er godt, at vi tænker i alternative løsninger for en stund. Men derfor er det vigtigt, at vi ikke bare flytter udgiften hjem til medarbejderne. Det er vi meget opmærksomme på, forklarer formanden.

Ifølge Ditte Gottlieb Bredahl er der mange andre løsninger end at lukke rådhuset ned.

- Man kan skrue en smule ned for lyset eller slukke de store industrikaffemaskiner. Kommunerne er forskellige, og derfor er det vigtigt, at man i samarbejde med medarbejderne finder på de løsninger og tiltag, der virker i de pågældende kommuner. Og ikke mindst, at man evaluerer løbende og skruer op og ned om nødvendigt, lyder det fra Ditte Gottlieb Bredahl.

I Egedal Kommune har man bestemt ikke til hensigt at pålægge medarbejderne en økonomisk last.

- Jeg tvivler på, at computeropladningen kan give et negativt udfald, men man kan lade sin telefon og computer op på rådhuset om torsdagen, inden man går hjem. Computeren kan holde strøm i seks timer. Vi har et kollektivt ansvar for at spare på strømmen, og det er jeg sikker på, at vores medarbejder vil løfte, lyder der fra Kommunaldirektør i Egedal Kommune, Christine Brochdorf til TV2 Lorry.

Læs om andre spændende initiativer i kommunerne:

Esbjerg tilbyder MitID-hjemmebesøg


4-dages uge bliver permanent i Odsherred


Kolding laver regler for borgeres optagelse af samtaler