Mattias Tesfaye på besøg i butik

Justitsminister Mattias Tesfaye besøgte for nyligt Kvickly i Brøndby, efter HK Handel havde inviteret ham. Foto: Mads Claus Rasmussen \Ritzau Scanpix

Fire ud af fem butiksansatte har inden for et år oplevet at blive talt grimt eller nedsættende til af kunder. 14 procent har oplevet trusler fra kunder. Og det skal der gøres noget ved, mener justitsministeren, Mattias Tesfaye fra Socialdemokratiet.

- Det er for voldsomt. Det viser, at der er et generelt problem med moralen hos os danskere. Og det gør mig ekstra trist, at det ofte også er unge i deres første job, der får de ubehagelige oplevelser. Jeg vil derfor bruge den megafon, jeg har som justitsminister, til at hjælpe de butiksansatte, siger han.

Konkret vil justitsministeren invitere HK Handel, Dansk Erhverv og politiet til forhandlingsbordet for at finde løsninger på problemet.

- Min drøm er, at hvis vi måler på det igen om nogle år, så vil markant færre butiksansatte have oplevet trusler og tilsvininger, siger Mattias Tesfaye.

Ministeren på butiksbesøg

Justitsministerens udstrakte hånd kommer efter, at HK Handel inviterede ham til Kvickly i Brøndby. Her kunne medarbejdere fortælle, hvordan det er blevet hverdag for dem at blive svinet til af kunder. En af medarbejderne kunne også fortælle Mattias Tesfaye, hvordan en butikstyv, som han havde pågrebet i ugen forinden, havde truet ham med tæsk.

Læs her, hvad du skal gøre, hvis du spotter en butikstyv

HK Handels formand, Mette Høgh, fortalte ved samme lejlighed ministeren om hendes ønske om hårdere straffe for vold og trusler mod butiksansatte, så det bliver straffet på niveau med tjenestemænd i funktion.

- Alt for mange danskere mangler respekt for vores fag, og derfor synes vi, at man burde sende et kraftigt signal ved at hæve straffen for vold og trusler mod butiksansatte, sagde hun blandt andet til Mattias Tesfaye.

En undersøgelse, som HK Handel har fået lavet af Voxmeter, viser, at 60 pct. af danskerne er enige i, at butiksansattes faglighed bør respekteres i højere grad, mens kun omkring 4 pct. er uenige.

Tallene taler deres tydelige sprog, og det er, at de butiksansatte er særligt udsatte 
-Mette Høgh, formand for HK Handel

Ministeren mener også, at der mangler respekt for butiksfaget.

- Det er okay at være sur og frustreret. Men man skal have respekt for andres arbejde. Det er hele grundlaget for vores samfund, at nogen går på arbejde.

Socialdemokratiet vil gerne se på at hæve strafferammerne generelt i samfundet. Blandt andet hvad angår butikstyverier. Mattias Tesfaye mener dog ikke, at der skal gælde særligt hårde straffe for vold og trusler mod andre end tjenestemænd i funktion.

- Når vi træder fem skridt tilbage i en konflikt, så er politiet nødt til at træde fem skridt frem. Derfor vil jeg gerne holde fast i, at de skal have en særlig beskyttelse.

HK Handels formand er ikke enig.

- Tallene taler deres tydelige sprog, og det er, at butiksansatte er særligt udsatte. I modsætning til politiet er de heller ikke trænet professionelt i at skulle håndtere voldsomme konflikter, og derfor er det også beklageligt, at justitsministeren ikke anerkender, at de har brug for særlig beskyttelse. Jeg ser dog meget frem til den kommende dialog efter valget, hvor vi kan drøfte konkrete løsningsforslag. Det kan næsten ikke gå hurtigt nok, siger Mette Høgh.