Maria Christina Macias Arango har skrevet diplomopgave om rekruttering til den kommunale tandpleje med fokus på, hvad som får medarbejderne til at blive. Foto: Mogens Jepsen
Maria Christina Macias Arango har i 8 år siddet med økonomi i centraladministrationen for Københavns Kommunes næsten 30 tandklinikker og 310 medarbejdere.
Men for et år siden fik hun også HR og personale som arbejdsopgave, og da Folketinget samtidig vedtog, at 18-21-årige også skal tilbydes behandling i den kommunale tandpleje, stod emnet for hendes afsluttende opgave på Diplom i Offentlige Forvaltning klart.
- Vi mangler hele tiden medarbejdere, og for hver årgang får vi cirka 5.000 nye potentielle patienter, og det giver os en stor opgave med at rekruttere og have nok personale til behovet.
Derfor undersøgte Maria blandt alle medarbejdere, hvad der – firkantet sagt – gør, at de arbejder i Københavns tandpleje.
Balance betyder mest
Tre resultater skiller sig ud som topscorere – nemlig:
- at de har en god balance mellem arbejdsliv og privatliv, fx med faste arbejdstider, mulighed for deltid og som hendes undersøgelse også viser, at cirka halvdelen af ansatte i tandplejen har bopæl i kommunen.
- at jobindholdet er godt, meningsfuldt og motiverende og
- at de har gode kolleger.
Interessant er det, at lønnen ikke er en afgørende faktor og blandt de vigtigste faktorer for at blive i den kommunale tandpleje.
- Derimod svarer mange, at hvis de endelig skal skifte, typisk til en privat klinik, så vil det være på grund af, at de kan få mere i løn, men det vil så være på bekostning af fx balance i livet.
Åbent hus og tilbud om flere time
Tandplejen i København har derfor iværksat nogle indsatser, der skal sikre bedre rekruttering.
En af dem er at afholde Åbent hus i forbindelse med jobopslag og ledige stillinger.
- Og det var en succes. Der kom vel 25 interesserede, både tandplejere og klinikassistenter, som fik en fornemmelse af os.
Dertil kommer, at man satser på intern rekruttering, især fordi 80 procent af medarbejderne er på deltid.
De centrale klinikledere er derfor ved at tilbyde medarbejdere at gå op i tid via forskellige fleksible modeller – fx ved at få flere timer for en kortere periode, hvorefter man kan vende tilbage til den gamle deltid, hvis ønskeligt.
- Og fordi det sociale fylder ret meget, så afprøver vi at koble fx videoer med til stillingsopslag, hvor ansatte fortæller om arbejdspladsen. Det giver et mere personligt indtryk af os, fortæller Maria.
Du er måske også interesseret i andre nyheder om den kommunale tandpleje:
Hvordan holder I varmen på tandklinikken?
Mange flere snusskader blandt unge
Tandklinikassistenter kan bidrage til de 18-21-åriges tandpleje