Arkivfoto: Colourbox

Nyt regeringsudspil

Onsdag den 14. december præsenterede den nye SVM-regering sit politiske grundlag. Læs flere nyheder om udspillet her, og hvad det betyder for dit arbejdsliv: 
Regeringen vil nedlægge jobcentrene
Vil kigge på regionerne og har akutplan klar
Yderst kritisabelt at afskaffe store bededag

Den nye SVM-regering spillede onsdag ud med sit regeringsgrundlag. Der lægges blandt andet op til, at kommuner og regioner skal spare tre milliarder kroner på administration. Pengene skal gå til ekstraordinære midler til løn i ”den offentlige velfærd”, som udmøntes via en trepartsaftale.

Formanden for HK Kommunal kalder besparelserne urimelige, og hun er bekymret over, at så store nedskæringer på administration vil ramme borgerne.

- Administration er også velfærd. HK’erne står for hovedparten af den borgernære administration. Det handler bl.a. om borgerservicemedarbejdere der finder bolig og job til ukrainske flygtninge eller hjælper folk med MitID. Socialformidlere som tager hånd om udsatte børn og unge. Tandklinikassistenter der sørger for børnenes tænder. Og jeg kunne nævne mange andre administrative medarbejdere, som er en klar forudsætning for borgernes velfærd, siger Lene Roed

Rette kompetencer

En modernisering af den offentlige sektor kræver ifølge HK Kommunals formand, at man i stedet kigger på arbejdsfordelingen i kommuner og regioner og på de enkelte administrative opgaver.

- Jeg tror, vi skal intensivere arbejdet med den opgaveglidning, der betyder, at vi for eksempel sætter dygtige HK’ere til at varetage de mange administrative opgaver, som i dag håndteres af eksempelvis læger, sygeplejersker, pædagoger og skoleledere. Vi skal have de rette kompetencer til at udføre de rette opgaver. Det vil kunne frigøre rigtig meget meningsfuldt arbejde, siger Lene Roed.

Urimelige besparelser på administration

De tre milliarder kroner, der skal spares på administration i kommuner og regioner, skal som nævnt bruges til ekstraordinære midler til løn i ”den offentlige velfærd”. Der står ikke noget i regeringsgrundlaget om, hvilke grupper der er omfattet. Midlerne skal ifølge regeringen udmøntes med en milliard i 2024 stigende til tre milliarder i 2030, og udmøntningen skal ske via en trepartsaftale. 

Formanden for HK Kommunal mener, det er helt urimeligt, at besparelserne på administration i kommuner og regioner kommer til at finansiere lønløft til særlige grupper.

- Alle personalegrupper i den offentlige sektor er hinandens forudsætninger. Hvis lægesekretæren ikke sørger for at koordinere patientens forløb, så kunne lægen eller sygeplejersken ikke arbejde. Jeg er meget forundret over, at regeringen lægger op til, at det er besparelser på de administrative medarbejdere, der skal betale for, at andre grupper får mere i løn. Det er ikke en holdbar vej, siger Lene Roed.

Flere nyheder om det nye regeringsgrundlag

Regeringen vil nedlægge jobcentrene

il kigge på regionerne og har akutplan klar