Næstformand i HK Kommunal, Pia Lund Jeppesen, er alvorligt bekymret for, hvordan det skal gå medarbejderne i jobcentrene, med den enorme besparelse den nye regering har aftalt. Foto: Louise Munksgaard

Nyt regeringsudspil

Onsdag den 14. december præsenterede den nye SVM-regering sit politiske grundlag. Læs flere nyheder om udspillet her, og hvad det betyder for dit arbejdsliv:
Vil kigge på regionerne og har akutplan klar
Kommuner og regioner skal spare 3 mia. på administration
Yderst kritisabelt at afskaffe store bededag

 

Den nye regering vil helt nedlægge jobcentrene i deres nuværende form og spare tre milliarder kroner på beskæftigelsesindsatsen. I stedet skal A-kasserne og private leverandører spille en større rolle i indsatsen.

- Jeg er dybt bekymret for medarbejderne. Mange eksperter og erhvervslivets organisationer har rost beskæftigelsessystemet og kaldt det blandt verdens bedste. Med så enorm en besparelse, som regeringen er ude efter, kan man ikke undgå at bombe systemet tilbage og forringe det markant, lyder det fra næstformand i HK Kommunal, Pia Lund Jeppesen.

Besparelserne kan skygge for reformarbejdet

Nedlæggelsen kommer ikke fra den ene dag til den anden, derfor er det vigtigt at tænke medarbejderne ind, når regeringsgrundlaget skal konkretiseres og ikke mindst, når det store reformarbejde går i gang, lyder det fra HK Kommunals næstformand, Pia Lund Jeppesen.

- Det må uden lige være svært at holde motivationen oppe, når man har en løkke om halsen og ved, at man er ”nedlagt”. Jeg kan godt være nervøs for, at besparelserne kommer til at skygge for det vigtige reformarbejde, der venter. For når alt kommer til alt, er det på tide, at medarbejderne sættes fri fra de statslige proceskrav og regler, som vi kan se, ikke virker, forklarer Pia Lund Jeppesen.

Godt med kommunal forankring

Regeringen skriver i deres regeringsgrundlag, at ”kommunerne får frihed til at organisere beskæftigelsesindsatsen”. Og det glæder HK Kommunals næstformand, at man har valgt, at indsatsen stadig skal være forankret i kommunerne.

- Jeg synes, at det er vigtigt for borgerne med en kommunal forankring. Især for de borgere, der har andre udfordringer end ledighed. Det er rigtig godt, at de får én indgang og en helhedsorienteret indsats, understreger Pia Lund Jeppesen.

HK Kommunal har længe efterlyst større tillid til, at borgere og jobcentermedarbejdere sammen kan finde de rigtige løsninger samt flere digitale møder mellem sagsbehandlere og borgere. En afklaringsgaranti på 12 måneder, så borgerne ikke cykler rundt i systemet i årevis, står også på Pia Lund Jeppesens ønskeseddel. Hun ser frem til at blive inddraget, når regeringen går i gang med arbejdet om at skabe fremtidens beskæftigelsesindsats.

Læs flere nyheder fra det nye regeringsgrundlag:

Ny regering vil kigge på regionerne og har akutplan klar