Kate Kengen - foto Mikkel Østergaard

Kate Kengen håber at kunne "sætte HK'erne mere på landkortet", siger hun i et interview med Altinget.

I januar måned i år meddelte Danmarks største byret, Københavns Byret, at økonomien var så ringe, at man var nødt til af indføre ansættelsesstop. Samtidig vokser sagsbunkerne ved domstolene over hele Danmark. Eksperter frygter, at den voldsomt forøgede sagsbehandlingstid på selv helt normale civilretlige sager ender med at ødelægge retsbevidstheden hos danskerne.

Politikerne er indstillet på at få gode råd for at vende den truende udvikling. Af den grund er ’Rørdamudvalget’ blevet nedsat for at kunne hjælpe politikerne. Formand for HK Danmarks Domstole, Kate Kengen, er blevet udpeget til at træde ind i udvalget. I et interview med Altinget Embedsværk lægger hun ikke skjul på, at der bliver tale om et langt sejt træk for at løfte domstolene.

LÆS OGSÅ: HK'er får plads i udvalg, der skal redde domstolene

- Jeg ser personligt ikke, at der er de store strukturelle ting, man kan gøre for at få domstolene til at være billigere for at sige det rent ud. Jeg ser det mere som, at nu går vi ind og kigger på, om der er noget, vi kan gøre anderledes, og så vil vi selvfølgelig pege på det. Jeg ser heller ikke det her udvalg som en øvelse, hvor vi skal gå ind med leen. Sådan opfatter jeg det slet ikke. Hvis man vil spare mere, så vil der bare blive endnu flere bunker, som vi vitterlig allerede er ved at oparbejde, siger Kate Kengen til Altinget.

Politikerne har ikke hørt efter

Den øgede belastning af straffesagskæden og den negative udvikling ved domstolene kommer ikke bag på den erfarne HK’er, der om få år har 50-års jubilæum ved Københavns Byret. Presset er opstået af en årsag, mener hun.

- Ja, det er, fordi politikerne ikke har hørt efter. Det her er noget, vi har talt om i årevis. Det er ikke noget, vi lige pludselig kommer med. For mig at se har man udsultet domstolene. Hvis man kigger på de undersøgelser, der har været, så er vi jo et af de bedste og billigste domstolsvæsener i Europa. Men man har sparet på os, ligesom man har på andre statsinstitutioner. Og vi er ikke herre over, hvad vi skal lave. Vi får bare sagerne overleveret fra politiet, siger Kate Kengen til Altinget.

LÆS OGSÅ: HK'ere hos Hummelgaard: Vi hjælper med at stramme straffesagskæden

Det er faktisk sådan, at Danmark bruger færrest midler per indbygger i EU på domstolene. Samtidig har danskerne – bortset fra Irland – færrest dommere per indbygger i EU. 

”Vi kan ikke løbe stærkere”

Kate Kengen har siddet i bestyrelsen i Danmarks Domstole fra 1998 til 2022, så hun har fulgt nøje med i udviklingen. Hun vurderer, at der i løbet af hendes karriere rent antalsmæssigt nu sendes en del flere sager til de enkelte ansatte. Og samtidig er det sager, som tager meget længere tid. Men der er ikke kommet flere ansatte til at matche presset.

LÆS OGSÅ:Kate bliver på jobbet, til hun fylder 73

Advokatrådet har fået Copenhagen Economics til at regne på, hvor mange ekstra midler, der skal til, hvis domstolene inden 2030 skal nedbringe sagsbehandlingstiden til et acceptabelt niveau. Tallet var 1,4 milliarder kroner ekstra. Hvis ikke de ekstra penge bliver afsat, har Kate Kengen et kvalificeret bud på, hvad der kommer til at ske:

- Jamen, så vokser sagsbehandlingstiderne. Det gør de. Og det skal folk bare vide. Vi kan ikke løbe stærkere, end vi gør. Vi kan ikke holde retsmøder, når der ikke er nogle dommere. De skal jo også hjem på et tidspunkt. De kan ikke sidde der om natten også, siger Kate Kengen til Altinget.

LÆS ARTIKLEN PÅ ALTINGET (kræver login): Formand for HK Danmarks Domstole: Nu må politikerne lytte