Der er en del flere professionsbachelorer i offentlig administration på de offentlige arbejdspladser nu. Foto: Tom Ingvardsen

Fremtiden er lys for administrations­bachelorerne

De første dimittender kom ud på arbejdsmarkedet i 2012 og måtte forklare deres faglighed gang på gang. I dag er det en anden historie. Administrationsbachelorerne har slået deres faglighed fast – og selvom der stadig er et stykke vej – er antallet af administrationsbachelorer i kommunerne femdoblet. Og i 2022 blev der uddannet hele 527 på landsplan.  

 

Administrationsbachelorer indtager kommunerne

Flemming vil være kommunaldirektør

Ina sagde sit grafikerjob op og startede på ny uddannelse

Uddannelsen er relativt ny, og de første dimittender kom ud på arbejdsmarkedet med en fuldstændig ukendt uddannelse på cv’et og skulle til at finde fodfæste blandt HK’ere og akademikere i det offentlige i 2012. Siden er det gået slag i slag, og når man kigger tilbage fra 2016, er antallet af administrationsbachelorer, der får job udelukkende med deres bachelor på cv’et, faktisk femdoblet.

Det er noget, de mærker på VIA University College i Aarhus. Her er Ninna Bruun Olesen studiekoordinator og selv uddannet administrationsbachelor fra den allerførste årgang, der dimitterede i 2012.

- Der er sket en del med uddannelsen siden, og den er blevet mere bredt anerkendt de senere år. Vi kan blandt andet se det på de job, der bliver slået op – der er en mærkbar stigning i antallet af job­opslag, hvor man specifikt søger en administrationsbachelor. Der er samtidig flere, som henvender sig uopfordret til os, fordi de er interesserede i at få en administrationsbachelorpraktikant, forklarer Ninna Bruun Olesen.

Morgendagens behov


 


KILDER: DANMARKS STATISTIK, UCN, UC SYD, VIA UC, KØBENHAVNS PROFESSIONSHØJSKOLE OG PROFESSIONSHØJSKOLEN ABSALON.

Lykkeligvis er administrationsbachelorerne ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet, men der er stadig et stykke vej endnu, lyder det fra Dorte Müller, der er institutchef på Københavns Professionshøjskole og formand for det landsdækkende ledernetværk på uddannelsen.

- Det tager selvfølgelig tid. Men vi kan se, at vores dimittender bliver anerkendt for deres kompetencer, flere arbejdspladser er interesseret i at få praktikanter, og mange får efterfølgende job, der hvor de har været i praktik, fortæller Dorte Müller.

Hun er ikke i tvivl om, at fremtiden er lys for administrationsbachelorernes faglighed. Og det på trods af, at Professionshøjskolen Absalon i Næstved stopper med at udbyde uddannelsen. Det er dog stadig muligt at læse til administrationsbachelor på Professionshøjskolen UC SYD, VIA University College, Professionshøjskolen UCN, UCL Erhvervsakademi og professionshøjskole Odense og Københavns Professionshøjskole.

- Der er brug for medarbejdere, der kan tænke tværfagligt i forhold til administrative driftsopgaver. Vores samfund er i konstant udvikling, og der bliver til stadighed stillet nye krav til opgaveløsningen. Her kan administrationsbachelorerne gøre en forskel med deres viden, kompetencer, metoder og værdier, som er med til at sikre en korrekt og ordentlig administrativ opgaveløsning, siger Dorte Müller og fortsætter:

- De har stærke samarbejdskompetencer og er skolet til at tænke på tværs af faggrænser.

Administrationsbachelorerne bliver gennem deres uddannelse og praktikforløb kvalificeret til at håndtere den kompleksitet, der er i offentlige organisationer. De kan kombinere teori og praksis og gøre en faglig forskel ved både at drive og udvikle administrative opgaver, forklarer Dorte Müller og understreger, at administrationsbachelorerne har en vigtig opgave med at udvikle det administrative område til morgendagens behov.

 

 

Her kan du tage uddannelsen

De her fem uddannelsessteder udbyder administrationsbachelor­uddannelsen:
  • Professionshøjskolen UC SYD
  • VIA University College
  • Professionshøjskolen UCN
  • Københavns Professionshøjskole
  • UCL Erhvervsakademi og professionshøjskole, Odense
Professionshøjskolen Absalon i Næstved har indtil nu også udbudt uddannelsen, men har valgt at udfase den. Det betyder, at der ikke optages nye studerende på uddannelsen fra i år, men nuværende studerende kan dog stadig færdiggøre studiet.